Raad van State: FIFA-game geen kansspel, dwangsom onterecht
Pakjes met spelers

Raad van State: FIFA-game geen kansspel, dwangsom onterecht

09-03-2022 10:51 Laatste update: 31-05-2022 04:38

De maker van de FIFA-games EA heeft onterecht een dwangsom opgelegd gekregen, oordeelt de Raad van State. De Kansspelautoriteit ziet de zogeheten lootboxes in de voetbalgame als kansspel, maar de Raad van State ziet ze als klein onderdeel van een groter spel.

EA kreeg in 2020 een dwangsom opgelegd van de Nederlandse Kansspelautoriteit vanwege de lootboxes. De autoriteit wilde de boete al in 2019 opleggen, maar EA stapte naar de rechter. Nu zet de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter, alsnog een streep door de dwangsom. Volgens de RvS is er namelijk helemaal geen sprake van een illegaal kansspel.

Lootboxes zijn een soort digitale schatkistjes die echt geld kosten, met een inhoud die van tevoren niet bekend is. In FIFA gaat het om virtuele pakjes voetbalkaartjes waar onder meer spelers in zitten. Die spelers kunnen weer worden ingezet in de FIFA Ultimate Team-modus, het populairste onderdeel van het spel. En niet alleen kosten die pakjes echt geld, de inhoud kan daarna ook weer voor echt geld verhandeld worden.

'Lootboxes onderdeel groter spel'

De Kansspelautoriteit stelt: de inhoud van die pakjes is willekeurig en de inhoud heeft economische waarde. Dat maakt het volgens de autoriteit een online kansspel, waar EA geen vergunning voor heeft. Bovendien mogen minderjarigen niet aan online kansspelen deelnemen.

De RvS oordeelt nu: het openen van de pakjes is geen opzichzelfstaand spel, en daarom is het geen kansspel waar een vergunning voor nodig is. De pakjes kaarten zijn "onderdeel van een behendigheidsspel en voegen een kanselement toe aan het spel". De inhoud van de pakjes wordt gebruikt om teams samen te stellen, en ook al worden de pakjes buiten de wedstrijd geopend, maakt het dat nog geen kansspel, vindt de RvS.

Mogelijk gevolgen voor andere games

Verder wordt "de grote meerderheid van de packs verkregen door en gebruikt voor speldeelname", stelt de RvS. Bovendien zou de zwarte handel in kaarten of pakjes kaarten gering zijn en zou het vooral gaan om handel van volledige accounts. Bovendien zouden de meeste spelers hun pakjes kaarten niet met echt geld kopen maar met punten die zij in het spel verdienen, waardoor de classificatie als kansspel niet meer overeind blijft.

De dwangsom die door de Kansspelautoriteit aan EA is opgelegd, is nu door de Raad van State herroepen. De dwangsom is daarom van tafel. De Kansspelautoriteit zegt in een reactie: "Het is goed dat er nu duidelijkheid is, al hadden wij gehoopt op een andere uitkomst."

De autoriteit beraadt zich op de uitspraak. Het lijkt er niet direct op dat het vonnis ook gevolgen kan hebben voor andere games die lootboxen aanbieden: de uitspraak van de RvS richt zich specifiek op de zaak FIFA.

Kijk ook: games spelen in de cloud