© Volkswagen

Volkswagen kondigt elektrisch busje ID. Buzz aan: 'Eerbetoon aan T1'

Volkswagen ID. Buzz

'Opvolger' iconische T1

Volkswagen kondigt elektrisch busje ID. Buzz aan: 'Eerbetoon aan T1'

09-03-2022 23:06 Laatste update: 10-03-2022 05:53

Volkswagen heeft het elektrische busje ID. Buzz aangekondigd. De ID. Buzz is dit najaar verkrijgbaar als personenauto of als bestelwagen. Het ontwerp is volgens de Duitse automaker 'een eerbetoon' aan de klassieke Volkswagen T1.

De ID. Buzz en ID. Buzz Cargo komen in september op de markt, maar de prijzen heeft Volkswagen nog niet bekendgemaakt. De wagens verschijnen in zeven kleuren en zijn vanaf mei in Nederland te bestellen. De ID. Buzz is gebouwd op Volkswagens elektrische MEB-platform.

De ID. Buzz heeft plek voor vijf inzittenden en heeft ruimte voor 1121 liter bagage, of 2205 liter met de rugleuning van de achterbank ingeklapt. De bestelwagen ID. Buzz Cargo heeft ruimte voor 3900 liter bagage en een maximaal laadvermogen van 650 kg.

De accucapaciteit is 77 kWh, op te laden met 11 kW aan een laadpaal of met 170 kW aan de snellader. In dat laatste geval zou de accu in een half uur voor 80 procent zijn opgeladen. De actieradius ligt rond de 420 km (WLTP) en de auto heeft maximumsnelheid van 145 km/u. 

'Wirtschaftswunder en Woodstock'

"Het design van de ID. Buzz is een eerbetoon aan één van de meest succesvolle bestelwagens ooit, met een tijdlijn die begint bij het Duitse wirtschaftswunder en via Woodstock naar het heden loopt", stelt Volkswagen. Het iconische Volkswagen T1-busje was onder meer geliefd onder hippies en surfers. 

Het dashboard heeft overeenkomsten met de ID.3 en het interieur is voor een groot deel gemaakt van gerecyclede materialen. De ID. Buzz krijgt onder andere de Travel Assist-functie voor deels autonoom rijden en de Car2x-rijassistent. Ook is er een functie die helpt met automatisch parkeren.

Meer versies op komst

De Cargo-uitvoering is optioneel uit te rusten met twee zijwaarts openende achterdeuren. De Cargo heeft alleen rechts een schuifdeur, de personenauto aan beide kanten. Bij de underload-optie zijn spullen onder de stoelen door te schuiven. 

Van de ID. Buzz komen er ook andere accuvarianten. De personenversie verschijnt volgend jaar ook met een langere wielbasis met plek voor zes of zeven personen. Daarnaast komt er een California-uitvoering voor kampeerliefhebbers en is er een 4x4-variant in de maak.

Kijk ook onze video's over elektrische auto's.