Oekraïne wil gevoelige data mogelijk naar buitenland verplaatsen
Cyberveiligheid in Oekraïne

Oekraïne wil gevoelige data mogelijk naar buitenland verplaatsen

10-03-2022 10:09 Laatste update: 10:17

De Oekraïense overheid bereidt zich voor om gevoelige data en servers naar het buitenland te verplaatsen als Rusland meer delen van het land weet te veroveren.

Victor Zhora, adjunct-hoofd van de Oekraïense Staatsdienst voor Speciale Communicatie en Informatiebescherming, zegt tegen Reuters dat de plannen dienen voor een noodsituatie. "We zijn ons alleen aan het voorbereiden", aldus Zhora. 

Het hoofdplan is nog altijd om bestaande infrastructuur in het land te beschermen. Het verplaatsen ervan naar een ander land zou slechts een "Plan B of C" zijn. Voordat dat kan worden gedaan, moet de bestaande wetgeving eerst nog worden aangepast.

De regering is voorbereid

Vorige maand, slechts enkele dagen voor de invasie begon, liet Zhora al aan Politico weten dat het land zich voorbereidde om kritieke infrastructuur binnen het land te verplaatsen naar veiligere locaties. Het lijkt er nu ook op dat dit plan wordt uitgevoerd.

Data verplaatsen naar het buitenland is een grotere stap. Volgens Zhora is de regering daar al op voorbereid en heeft het al contact met een aantal landen die willen helpen. Om welke landen het gaat is niet bekend, maar Zhora zegt een voorkeur te hebben voor een Europees land. "Er zijn veel opties. Alle voorstellen zijn zeer welkom en het overwegen waard."

Lessen geleerd van Afghanistan

De bescherming van gevoelige data tijdens oorlogstijd is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden. Nadat de Taliban bijvoorbeeld vorige zomer in snel tempo Afghanistan heroverde, bleek dat het daarbij enorme hoeveelheden data in handen kreeg

Met die data kan de nieuwe Taliban-regering nu exact zien welke Afghaanse burgers de VS hielpen en hoe ze dat deden. Overheidsdatabanken bevatten ook gegevens over door het buitenland gefinancierde projecten en bijbehorende personeelsgegevens. Bovendien kan de Taliban biometrische gegevens zoals vingerafdrukken gebruiken om mensen gemakkelijk te identificeren.

Een vergelijkbare vrees is er nu in Oekraïne. Als Rusland overheidsdatabanken en andere gevoelige gegevens in handen zou krijgen, zou het veel gemakkelijker worden om het Oekraïense volk te onderdrukken.