© Biodex

Onderzoek: game helpt bij revalidatie na beroertes
Serious games

Onderzoek: game helpt bij revalidatie na beroertes

10-03-2022 16:55 Laatste update: 17:20

Therapie met behulp van games kan even doeltreffend zijn voor patiënten die herstellen na een beroerte als traditionele methoden. Door te gamen hoeven patiënten ook minder vaak naar fysieke sessies met ergotherapeuten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Missouri onder ruim honderd patiënten. Daarbij werd vergeleken hoe effectief face-to-face therapiesessies waren vergeleken met game-sessies. Alle patiënten hadden meer dan zes maanden voor het experiment een beroerte gehad en hadden als gevolg een 'beperkte mobiliteit in het bovenlichaam'.

Uit het onderzoek bleek dat patiënten uit beide groepen ongeveer evenveel vooruitgang boekten. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat patiënten vanuit huis doeltreffende therapiesessies zouden kunnen uitvoeren. Zij hoeven dan geen lange afstanden meer af te leggen om hun therapeut in het echt te zien.

Bovendien hoeven therapeuten bij de gamegroep maar een vijfde van de tijd te besteden vergeleken met therapeuten die face-to-face sessies doen. Daardoor besparen patiënten tijd en geld en er kunnen meer patiënten worden geholpen door één therapeut.

Virtueel kajakken

Het spel dat voor het onderzoek werd gebruikt, Recovery Rapids, plaatst patiënten in een virtuele kajak, waarna zij allerlei taken moeten uitvoeren. Ze doen zoveel mogelijk armbewegingen, waarbij spelers peddelen, roeien, vuilnis opscheppen, van links naar rechts zwaaien om te sturen, en naar boven reiken om spinnenwebben en vleermuizen op te ruimen. 

Hoe verder spelers gaan, hoe moeilijker de taken worden. Daarnaast blijven therapeuten via telehealth-apps continu in contact met patiënten, waardoor zij feedback kunnen geven en nieuwe doelstellingen kunnen bespreken. 

"Met deze nieuwe aanpak om vanuit huis te gamen verlagen we de kosten voor de patiënt en verminderen we de tijd die de therapeut nodig heeft, terwijl we toch het gemak en de algemene gezondheidsresultaten verbeteren", zegt Rachel Proffitt, een van de onderzoekers. "Het is een win-winsituatie."

Bekijk ook: