© Valve

Vanaf nu kun je Windows installeren op je Steam Deck-spelcomputer

De game Control op de Steam Deck-handheld.

Valve

Vanaf nu kun je Windows installeren op je Steam Deck-spelcomputer

10-03-2022 20:21 Laatste update: 20:25

Goed nieuws voor bezitters van een nieuwe Steam Deck-handheld spelcomputer: vanaf nu kun je er ook gewoon Windows op installeren.

De Steam Deck is een nieuwe spelcomputer van pc-webwinkeluitbater Valve. Deck maakt gebruik van een besturingssysteem op basis van Linux en biedt toegang tot games uit de bibliotheek van webwinkel Steam.

"Hebben we al verteld dat de Steam Deck een pc is?" schrijft Valve op de Steam-website. "Net als op iedere andere pc kun je ook op je Deck een ander besturingssysteem installeren."

De stuurprogramma's die nodig zijn om Windows op de Deck te installeren, ontbraken echter nog. Vanaf vandaag zijn die te downloaden op de Steam-site.

Alleen Windows 10

Voorlopig kan alleen Windows 10 nog geinstalleerd worden. Het is ook niet mogelijk om twee besturingssystemen tegelijkertijd op de spelcomputer te zetten. Volgens Valve wordt aan beide zaken gewerkt. 

Reserveringen voor de Steam Deck gingen in juli van vorig jaar van start. Ze liepen zeer snel vol. Valve verstuurt sinds eind februari exemplaren van de Deck aan mensen met een reservering, op volgorde van wanneer ze hun reservering hebben geplaatst.

Momenteel kunnen lang niet alle Steam-games daadwerkelijk draaien op de Deck. Vooral grote games met antikopieerbeveiliging leveren problemen op. Ook daar wordt de komende maanden aan gesleuteld, maar hoeveel games uiteindelijk speelbaar zullen zijn, is niet duidelijk.

Zo kom je van het gas af