Google stuurt luchtalarm naar Android-telefoons in Oekraïne

Archieffoto.

Luchtalarm op je telefoon

Google stuurt luchtalarm naar Android-telefoons in Oekraïne

11-03-2022 09:08 Laatste update: 10:08

Android-gebruikers in Oekraïne krijgen luchtalarmen te horen op hun telefoon als er een aanval in de buurt begint.

Google zegt nauw samen te werken met de Oekraïense overheid om een alarmsysteem uit te brengen. Dat zal gebaseerd zijn op een bestaande functie die de Oekraïense overheid nu al gebruikt om waarschuwingen te sturen naar gebruikers. 

Het zal ook gebruikmaken van een bestaand mechanisme dat gebouwd werd voor waarschuwingen voor aardbevingen. Volgens Google-manager Dave Burkewordt de feature sinds gisteren uitgerold en zullen alle Android-gebruikers in Oekraïne er binnen een paar dagen toegang tot hebben.

Hulp aan vluchtelingen

Het luchtalarm is niet de enige maatregel die Google aankondigde. Het bedrijf maakt het sinds gisteren ook mogelijk voor ondernemers om op hun zakenprofiel aan te duiden of zij diensten voor vluchtelingen aanbieden. Zo kunnen hoteleigenaren bijvoorbeeld op Google tonen of ze gratis of goedkopere kamers aanbieden. 

Het bedrijf wil ook meer middelen vrijmaken om de Google-kantoren in Polen te gebruiken om vluchtelingen te helpen. Het bedrijf zei vorige week al dat het tien miljoen dollar aan vluchtelingenhulp in Polen ging doneren. Polen heeft het grootste aantal Oekraïense vluchtelingen opgenomen van alle buurlanden.

Beperken van Russische diensten

Google zegt ook dat het nog meer maatregelen neemt om de activiteiten op de Russische markt te beperken. Nadat het bedrijf vorige week al zijn advertenties in Rusland pauzeerde, zegt het dat het nu 'het overgrote deel van de commerciële activiteiten in Rusland' stop heeft gezet.

Daaronder vallen advertenties van alle adverteerders gebaseerd in Rusland, nieuwe accounts voor de clouddiensten, de betalingsfunctie voor de meeste Google-diensten, en het geld verdienen aan YouTube-video's. Gratis diensten zoals Search, Gmail en YouTube blijven voorlopig wel nog actief, maar Google zegt dat het 'de ontwikkelingen op de voet blijft volgen'.

Vorige app ruim miljoen keer gedownload

Er bestaat al langer een luchtalarm-app, Ukraine Alarm, in de Oekraïense Play Store. De app werd door Google al prominent belicht en werd samen met de overheid ontwikkeld om gebruikers in belegerde steden te beschermen. 

Ukraine Alarm werd op 2 maart uitgebracht door het Oekraïense veiligheidsbedrijf Ajax Systems. Intussen is de app al meer dan een miljoen keer gedownload.