Slechte timing: UEFA eist dat Oekraïne online-piraterij harder aanpakt
Strijd tegen piraterij

Slechte timing: UEFA eist dat Oekraïne online-piraterij harder aanpakt

11-03-2022 13:05 Laatste update: 15:29

De Europese voetbalbond UEFA eist dat Oekraïne de strijd tegen online-piraterij opvoert. Het land zou te weinig doen tegen illegale streams van voetbalduels. De eis van de UEFA komt terwijl miljoenen Oekraïners op de vlucht zijn na de Russische invasie.

De Europese voetbalbond wil dat het belegerde land strengere wetgeving invoert om illegale streams en andere online-piraterij te bestrijden. De UEFA liet in een brief afgelopen week weten dat Oekraïne streams van voetbalwedstrijden sneller offline moet halen.  

Veel rechthebbenden zien Oekraïne als een problematisch land op vlak van auteursrechten. Daaronder valt ook de UEFA. De organisatie vroeg eerder dit jaar, voor de oorlog begon, al aan de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger USTR om Oekraïne op de controlelijst voor piraterij te laten staan. 

"Oekraïne heeft zeer zwakke wetten met betrekking tot de bescherming van auteursrechten, en vooral over het opleggen van verplichtingen aan internetbedrijven om de inbreuk die door hun dienst wordt vergemakkelijkt, te beperken", aldus de voetbalbond.

Bewust van de situatie

De USTR vroeg de UEFA om zijn standpunt te verduidelijken. De organisatie antwoordde afgelopen week in een brief. Daarin schrijft de UEFA dat het tools nodig heeft om illegale streams op tijd stop te zetten, voordat 'de schade volledig is berokkend'. De voetbalbond vraagt aan Oekraïne om die tools beschikbaar te maken.

De timing van het verzoek is zeer slecht. Het volgt terwijl het land al meer dan twee weken wordt belegerd door het Russische leger. De UEFA erkent wel dat Oekraïne momenteel grotere problemen heeft.

"We zijn ons uiteraard bewust van de huidige situatie in Oekraïne. Daarom zijn onze verzoeken uiteraard afhankelijk van een hopelijk snelle oplossing van het conflict en een terugkeer naar een vreedzaam en stabiel Oekraïne", besluit de UEFA.

Russische clubs verbannen 

De UEFA heeft, kort nadat de oorlog begon, zelf actie ondernomen tegen Rusland. Op 28 februari werden alle Russische clubs en nationale teams in alle competities verbannen. Het Russische nationale elftal zal ook niet in aanmerking komen om deel te nemen aan het WK eind dit jaar.