Elektrisch rijden

Accu die elektrische auto goedkoper kan maken in 2023 in productie

Nieuwe accu Panasonic kan Tesla's goedkoper maken
11 maart 2022 om 12:42
Laatste update: 12 maart 2022 om 21:03

Panasonic start in 2023 met de massaproductie van een nieuw type accu voor elektrische auto's. Die kan ervoor zorgen dat onder andere Tesla's een stuk goedkoper worden.

Panasonic werkt al anderhalf jaar aan de betere accu, die Tesla-topman Elon Musk eerder de sleutel tot de 'Tesla van 25.000 dollar' noemde. Door de grotere capaciteit van de 4680-accu zijn er minder accucellen nodig om een elektrische auto aan te drijven. De goedkoopste Tesla, de Model 3, kost in Nederland momenteel nog 49.980 euro.

Panasonic-topman Kazuo Tadanobu zegt tegen Bloomberg dat de accu's in 2023 op grote schaal worden geproduceerd. Volgens Panasonic voldoet de nieuwe accu aan de voorwaarden die Tesla stelt.

Het Japanse bedrijf zal in het thuisland nieuwe fabrieken openen voor de productie van de accu's. Het bedrijf heeft volgens de Japanse omroep NHK ook een nieuwe fabriek in de VS op het oog, bedoeld voor de productie voor Tesla. Over de nieuwe fabriek is nog niets besloten, stelt Tadanobu.

'Lef getoond'

Volgens de topman heeft het bedrijf 'lef getoond' door de vorm van de accu aan te pakken, in plaats van te zoeken naar manieren om meer energie te halen uit bestaande formaten accu's. De ontwikkeling van de 4680-accu kostte wel 'een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen', zei hij.

De '4680' dankt zijn naam aan de afmetingen: 46 millimeter breed en 80 millimeter hoog. Dat maakt hem zo'n vijf keer groter dan de voorganger. 

Volgens Tadanobu zal de 4680-accu een "aanzienlijke impact" hebben doordat de productiekosten van elektrische auto's omlaag gaan. Dat moet de overgang naar elektrisch rijden versnellen en daarmee de CO2-uitstoot verlagen, zegt hij. 

Veiligheid

Het grotere formaat en het nieuwe ontwerp van de accu zouden de 4680 vatbaarder kunnen maken voor deeltjesverontreiniging, waarbij piepkleine metalen stukjes hun weg vinden naar het midden van een cel, wat brand kan veroorzaken. 

De focus op de nieuwe generatie accu's is voor Panasonic een gewaagde stap. Tot nu toe was Panasonic langzamer met het opschalen van zijn accuproductie dan zijn concurrenten LG en CATL. Het Japanse bedrijf legde de nadruk op de veiligheid van zijn accu's en zei voorrang te geven aan winst boven een groot marktaandeel. 

Review Tesla Model Y