Rusland blokkeert ook Instagram: Meta is 'extremistische organisatie'
Kremlin woest op Meta

Rusland blokkeert ook Instagram: Meta is 'extremistische organisatie'

11-03-2022 17:39 Laatste update: 18:04

Na de blokkade van Facebook wordt ook Instagram in Rusland vanaf maandag geblokkeerd. Dat doet het Kremlin omdat Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, toestaat dat gebruikers oproepen tot het doden van Russische militairen en bestuurders zoals Poetin.

De Russische toezichthouder Roskomnadzor bevestigt dat de toegang tot Instagram in Rusland beperkt zal worden. De maatregel is genomen nadat bekend werd dat moederbedrijf Meta in twaalf Oost-Europese landen, waaronder Rusland en Oekraïne, gebruikers toestaat om te roepen tot geweld tegen Russische soldaten en bestuurders, zolang dat gebeurt in de context van de Russische invasie van Oekraïne. 

Nog tot maandag

Roskomnadzor laat weten dat Instagram-gebruikers nog even de tijd krijgen om al hun foto's en video's op te slaan en hun contacten en volgers in te lichten. De blokkade wordt daarom pas maandag om middernacht (Russische tijd) van kracht.

Het Kremlin liet vorige week al Facebook blokkeren en de toegang tot Twitter en YouTube werd ook beperkt. Instagram is net als Facebook en WhatsApp onderdeel van het Amerikaanse moederbedrijf Meta. 

WhatsApp ook aan de beurt?

Openbare aanklagers hebben vandaag een Russische rechtbank gevraagd om Meta officieel aan te merken als een 'extremistische organisatie'. Als dat gebeurt, worden alle activiteiten van Meta in Rusland strafbaar gesteld. Dat zou betekenen dat ook WhatsApp geblokkeerd moet worden.

Het Russische Openbaar Ministerie is intussen ook een eigen onderzoek naar Meta gestart, meldde het persbureau TASS.

'Politieke expressie'

"We hebben tijdelijk rekening gehouden met vormen van politieke expressie die normaal gesproken in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen als 'dood aan de Russische indringers'", schreef Meta-woordvoerder Andy Stone in een toelichting op Twitter. Oproepen om Russische burgers te doden blijven verboden.

Haatzaaien tegen burgers verboden

Russische parlementariërs vinden het beleid van Meta 'aanzetten tot etnische haat'. "Het bedrijf zet bewust etnische groepen tegen elkaar op", zei parlementslid Anton Gorelkin.

Doodsbedreigingen zijn door Meta niet toegestaan als deze als "geloofwaardig" worden gezien, bijvoorbeeld omdat er over een locatie of methode gesproken wordt. Haatzaaien tegen Russische burgers is evenmin toegestaan. Het mag alleen als het militairen of regeringsleiders betreft.

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties noemt de stap van het techbedrijf "zorgwekkend". 

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: