Algoritme vertaalt geknor varkens naar emoties
AI kan dierenwelzijn verbeteren

Algoritme vertaalt geknor varkens naar emoties

13-03-2022 15:10 Laatste update: 15:21

Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat varkensgeluiden kan helpen interpreteren. De technologie zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van dieren op boerderijen.

"We hebben een algoritme getraind om varkensgeluiden te decoderen", zegt Elodie Briefer, een van de betrokken wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen, tegen The Guardian. Daarvoor trainde het team een zogeheten neuraal netwerk, dat de eigenschappen van de hersenen probeert na te bootsen.

Dat gebeurde op basis van audio-opnames en data van varkens in allerlei positieve en negatieve situaties. In totaal gebruikten de wetenschappers maar liefst 7414 unieke geluiden van meer dan 400 dieren om het algoritme te trainen. 

Emoties herkennen

De verschillende geluiden horen bij emoties van de dieren die variëren van heel positief, zoals interacties met familieleden en het zogen bij de moeder, tot heel negatief, zoals gevechten en castratie. Uiteindelijk kon het algoritme tot 92 procent van de tijd correct raden of een emotie negatief of positief was.

App voor boeren

De volgende stap is om het onderzoek om te zetten naar een praktische toepassing. "Nu hebben we iemand nodig die het algoritme wil ontwikkelen tot een app die boeren kunnen gebruiken om het welzijn van hun dieren te verbeteren", aldus Briefer.

De onderzoekers hopen dat de technologie kan leiden tot een platform waarmee boeren beter het psychologische welzijn van dieren in de gaten kunnen houden.

Bekijk ook: