'Eerste auto's rollen volgende week van de band in Duitse Tesla-fabriek'
Elektrische auto's

'Eerste auto's rollen volgende week van de band in Duitse Tesla-fabriek'

14-03-2022 22:16 Laatste update: 22:17

De eerste auto's in de nieuwe Tesla-fabriek lopen begin volgende week van de band.

Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van ingewijden. De start van de productie komt daarmee slechts twee weken nadat Tesla toestemming kreeg van de lokale overheden.

De eerste auto's komen volgende week dinsdag uit de fabriek in Grünheide. Die worden dan gelijk feestelijk overhandigd aan de nieuwe eigenaren. Ook Tesla-baas Elon Musk is daar mogelijk bij aanwezig. Musk wil dat er 500.000 auto’s per jaar worden gemaakt in de fabriek bij Berlijn.

Eerste Europese Tesla-fabriek

De fabriek in Grünheide ten oosten van Berlijn is de eerste van Tesla in Europa. Goedkeuring voor de ingebruikname werd uitgesteld omdat Musk besloot een batterijenfabriek aan de plannen voor het complex toe te voegen. Het zou volgens Musk zelfs de grootste productielocatie voor batterijen ter wereld worden.

Milieuorganisaties en omwonenden hadden bezwaar aangetekend vanwege onder andere zorgen over het watergebruik en de gevolgen voor het milieu. Uiteindelijk kwam op 4 maart alsnog het groene licht.

Voordat duidelijk werd dat de fabriek in Duitsland zou komen, probeerde Nederland tevergeefs Tesla te verleiden de fabriek hier neer te zetten.

Review: Tesla Model Y