Censuur omzeilen: mensen sturen massaal berichten naar Russen
Miljoenen Russische nummers

Censuur omzeilen: mensen sturen massaal berichten naar Russen

15-03-2022 10:59 Laatste update: 12:26

Een website van de Poolse programmeursgroep Squad303 laat iedereen zelf berichten sturen naar Russische burgers. De programmeurs hebben naar eigen zeggen zo'n 20 miljoen nummers van Russen bemachtigd.

Iedereen kan vanaf nu binnen mum van tijd privéberichten over de oorlog sturen naar inwoners van Rusland. Dat kan via de website 1920.in, die opgezet is door de programmeursgroep Squad303. De naam verwijst naar een groep Poolse piloten die na de val van hun land tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven vechten onder de Britse vlag.

Gebruikers krijgen op de site de keuze om te kiezen tussen een sms, een Whatsappbericht of een email. Zodra je op een van de opties klikt, wordt een bericht of mail in het Russisch gegenereerd met een anti-oorlogboodschap. Je krijgt ook een telefoonnummer of e-mailadres van een willekeurige Rus. 

De site kiest uit een database van zo’n 20 miljoen nummers en 140 miljoen emailadressen. De afgelopen week zijn al zo’n 7 miljoen sms’jes en 2 miljoen e-mails verstuurd via de website, meldt de Wall Street Journal.

Niet de enige poging Russen te bereiken

1920.in is niet het enige initiatief dat Russische burgers probeert te informeren over de ware aard van de oorlog. De Noorse programmeur Fabian zei tegen de BBC dat hij met een paar collega’s een programma heeft gemaakt waarmee gebruikers spamberichten naar Russen kunnen sturen.

Fabian wil zijn achternaam niet vrijgeven uit angst voor represailles van de Russische regering, maar zegt wel dat zijn dienst al zo’n 22 miljoen emails heeft uitgestuurd. Dat wordt gedaan door tot zo’n 150 adressen tegelijk te contacteren uit een database van 90 miljoen Russische emailadressen. 

Het geheim is volgens Fabian dat vrijwilligers hun eigen, persoonlijke e-mailadres gebruiken, waardoor zij niet in de spamfolder terecht komen. Ook kunnen Russen dan antwoorden op de mails. Onbekende hackers hebben de website van Fabian intussen al eens geprobeerd uit de lucht te halen. 

Grootschalige censuur

Sinds de oorlog in Oekraïne zo’n drie weken terug begon, zijn veel Russen verstoken van feitelijke verslaggeving. De Russische staat spreekt alleen van een 'speciale militaire operatie', waarbij het Oekraïne wil 'denazificeren'. Sinds 4 maart is het in Rusland zelfs illegaal om 'foute informatie' te delen, waarbij journalisten zelfs tot 15 jaar celstraf kunnen krijgen. 

Rusland heeft nog een aantal andere maatregelen genomen om informatie aan banden te leggen. Zo wou het Kremlin Wikipedia offline halen omdat het artikel over de oorlog in Oekraïne over een invasie spreekt. Intussen blokkeerde de Russische toezichthouder Roskomnadzor de toegang tot Facebook, Twitter en Instagram.

Door de wijdverspreide censuur zijn Russen massaal VPN's gaan gebruiken om de restricties te omzeilen. 

Bekijk ook: