© NASA

Amerikaanse astronaut keert in Russisch ruimtevaartuig terug naar aarde
Samenwerken in de ruimte

Amerikaanse astronaut keert in Russisch ruimtevaartuig terug naar aarde

15-03-2022 11:59 Laatste update: 11:59

De Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei zal later deze maand aan boord van een Russisch ruimtevaartuig terug naar de aarde worden gebracht. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

NASA zegt ondanks de spanningen rond de oorlog in Oekraïne te blijven samenwerken met de Russische tegenhanger Roscosmos. Vande Hei, die zich al sinds april vorig jaar op het ISS bevindt, zal op 30 maart terug naar de aarde gebracht worden. Dat zal gebeuren met een Russische Sojoez-capsule die in Kazachstan moet landen.  

De Sojoez was jarenlang de enige manier om Amerikaanse astronauten naar het ISS te brengen, nadat de laatste Space Shuttle in 2011 buiten dienst werd genomen. Daar is pas in 2020 verandering in gekomen nadat de Crew Dragon van SpaceX voor het eerst in gebruik werd genomen. Daardoor heeft de VS weer de capaciteit om zelf mensen naar de ruimte kan sturen. 

Toch zijn er nog lopende contracten tussen NASA en Roscosmos om de Sojoez-capsule te gebruiken. Daarbij blijft de samenwerking tussen NASA en Roscosmos in Baikonoer in Kazachstan 'goed verlopen', aldus Joel Montalbano, de manager van NASA's ISS-programma. 

Bezemstelen

Hoewel NASA zegt dat alles goed gaat, denkt het hoofd van Roscosmos, Dmitry Rogozin, daar anders over. De Rus heeft er in de laatste weken meermaals mee gedreigd om de samenwerking met NASA stop te zetten. 

Hij beweerde bijvoorbeeld dat het ISS "op de VS of Europa kan neerstorten" als Rusland zich terugtrekt. Ook tweette Rogozin een bizar filmpje waarin Russische kosmonauten afscheid nemen van Vande Hei. Daarna koppelt het Russische segment van het ISS zich los. 

Ook wil hij geen raketmotoren meer leveren aan de VS. "In een situatie als deze kunnen we de Verenigde Staten niet voorzien van 's werelds beste raketmotoren. Laat ze maar op iets anders vliegen, hun bezemstelen, ik weet niet wat," aldus Rogozin.

Vaker controversiële uitspraken

De Russische ruimtevaartbaas doet al langer controversiële uitspraken. Nadat het Westen in 2014 sancties oplegde aan Rusland na de overname van het Krim, zei Rogozin dat de VS maar 'astronauten naar het ISS moet brengen met een trampoline'. Die uitspraken deed hij toen nadat sancties hem persoonlijk troffen.

Bekijk ook: