© FromSoftware

Elden Ring grootste nieuwe game-titel in vijf jaar tijd

Elden Ring laat spelers vrij in een onherbergzame open wereld.

Game-hit

Elden Ring grootste nieuwe game-titel in vijf jaar tijd

15-03-2022 12:17 Laatste update: 12:17

De game Elden Ring is de meest succesvolle nieuwe game in Europa in ruim vijf jaar tijd. Het Nederlandse Horizon Forbidden West stond afgelopen maand op de tweede plaats.

Elden Ring is de meest succesvolle game van februari, meldt GamesIndustry.biz. Het is ook de meest succesvolle nieuwe titel, een game waar dus geen vervolg of andere media van is. De laatste totaal nieuwe game die zo goed scoorde was The Division in 2016.

De populariteit is een triomf voor de Japanse maker FromSoftware. Eerdere games zoals de Souls-reeks, Bloodborne en Sekiro scoorden ook zeer hoog, maar bleven altijd redelijke niche-games. FromSoftware-games kenmerken zich door de hoge moeilijkheidsgraad en onvergeeflijke vijanden. Het verhaal van de game werd gemaakt door Game of Thrones-schrijver George R.R. Martin.

Elden Ring unaniem geprezen

Elden Ring is de eerste openwereldgame van de studio. Die aanpak wordt geprezen door recensenten en spelers: de moeilijkheid ligt nog altijd hoog, maar de grote wereld zorgt dat spelers niet zo snel vastlopen als in eerdere games van FromSoftware.

Elden Ring is de grootste game sinds Call of Duty: Vanguard in november vorig jaar verscheen. Elden Ring is het meest verkocht voor pc, met 44 procent van de verkopen. Gevolgd door de PlayStation 5 met 27 procent, de Xbox met 16 procent en de PlayStation 4 met 13 procent. De game stond in februari in vrijwel elk land op de eerste plaats, behalve in Duitsland waar Pokémon Legends: Arceus het populairst was.

Horizon op tweede plaats

De tweede meest succesvolle game van de maand was Horizon Forbidden West van de Amsterdamse studio Guerrilla. Die game is er alleen voor de PlayStation en werd het meest verkocht voor de PS5: 59 procent tegenover 41 procent voor de PS4. Mogelijk ligt het percentage PS5-spelers nog hoger: de goedkopere PS4-versie kan kosteloos worden geüpgraded naar de PS5-versie.

Pokémon Legends: Arceus kwam afgelopen maand op de derde plaats. Die game is enkel beschikbaar voor de Nintendo Switch. In totaal werden er afgelopen maand 13,56 miljoen games verkocht in Europa, 8 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van fysieke games groeide met 11 procent tot 5,9 miljoen exemplaren, digitaal verkochte games groeide met 6 procent tot 7,66 miljoen stuks.

PS5 en Xbox X blijven schaars

De chiptekorten lijken leidend te blijven in de Europese verkoopcijfers van spelcomputers: die lagen 44 procent lager vergeleken met februari vorig jaar. Voor het eerst werd daarom een Xbox Series-spelcomputer beter verkocht in Europa dan de PS5.

Dat heeft vooral te maken met de slechte verkrijgbaarheid van de PS5 en de Xbox Series X vanwege chiptekorten: de Xbox Series S is beter te krijgen. De Nintendo Switch scoorde het best: 14 procent lager dan een jaar geleden maar 52 procent hoger dan in februari 2020, net voor de pandemie begon.

Zo werd de grootste Nederlandse game ooit gemaakt