Cyberoorlog tegen Rusland

Anonymous gaat door na drie weken 'Rusland hacken'

Anonymous Rusland Oekraïne cyberoorlog hacking
16 maart 2022 om 12:22
Laatste update: 16 maart 2022 om 12:22

Sinds hackersgroep Anonymous drie weken geleden een cyberoorlog tegen Rusland startte, claimt de groep al tientallen Russische overheden en bedrijven te hebben gehackt. Onder meer de sites van de geheime dienst FSB en Russische tv-zenders werden gehackt.

Anonymous verklaarde rond het begin van de Russische invasie in Oekraïne de cyberoorlog aan Rusland. Sindsdien beweert de groep dat het prominente Russische overheidswebsites, nieuwswebsites en bedrijven heeft gehackt. Anonymous hackte onder andere de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor en zette ruim 360.000 bestanden van die instantie online.

Anonymous beweert ook de Russische inlichtingendienst FSB te hebben gehackt. Dat is de opvolger van de geheime dienst van de Sovjet Unie, de KGB. Ook Moscow.ru, het Analytisch Centrum voor de regering en het Ministerie van Sport moesten eraan geloven. 

Databases verwijderd

Volgens Jeremiah Fowler, mede-oprichter van Security Discovery, bleken veel van de beweringen van de groep te kloppen. Hij zegt dat Anonymous 'is doorgedrongen tot enkele zeer waardevolle doelwitten, bestanden en databases in Rusland'. Volgens Fowler is een groot aantal databases gecompromitteerd. Daarbij veranderen hackers massaal de namen van folders naar 'Putin_stop_this_war' en vergelijkbare berichten.

Alle belangrijke bestanden in de databases worden verwijderd en emailadressen en andere gevoelige gegevens worden publiekelijk gemaakt.

Gazprom en tv-zenders 

De groep hackte ook de websites van oliegigant Gazprom, nieuwswebsite RT en het Russische ruimteagentschap Roscosmos.

Vorige week beweerde Anonymous de Russische staatszenders Russia 24, Channel One en Moscow 24 te hebben gehackt. Het collectief zond daarop beelden uit van de oorlog in Oekraïne. Veel Russische burgers krijgen hun nieuws alleen van de Russische televisie en zijn niet op de hoogte van de oorlog, die door Rusland een 'speciale militaire operatie' wordt genoemd.

Anonymous heeft ook privégesprekken naar buiten gebracht tussen Vladimir Poetin en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu. Daarin zouden plannen worden geschetst om Oekraïense bossen te kappen en te verkopen. 

Server-aanvallen

Behalve hacks zijn er ook tal van DDoS-aanvallen op Rusland uitgevoerd. Daarbij wordt de server van een website overspoeld met verkeer, waardoor die tijdelijk niet meer werkt. Volgens Fowler is Anonymous vaak betrokken bij de DDoS-aanvallen. Daarbij baseert hij zich op de tijdlijn van de hacks, die hij vergelijkt met het tijdstip van de beweringen van de groep. 

Op YourAnonNews, een Twitter-account dat met de groep wordt geassocieerd, werd onder andere beweerd dat Russische televisiezenders waren gehackt. Volgens Fowler lijkt dat ook te kloppen: "Mijn partner bij Security Discovery, Bob Diachenko, heeft zo'n gehackte video-feed gefilmd." De video-feed werd vervangen door een pro-Oekraïense video in het Russisch. Een aantal van de gehackte instanties en bedrijven geeft ook openlijk toe dat zij aangevallen zijn.

'Voor de zaak'

Volgens Fowler zet Anonymous zich bij deze campagnes meer in voor de 'zaak' dan voor zijn eigen 'reputatie'. "Van wat ik zag in deze databases, was het punt vooral om een anti-oorlogboodschap te sturen dan te zeggen 'hé, weet je, Anonymous nr. 21, groep vijf, deed dit'. Het ging meer om het eindresultaat."

Bekijk ook: