Rusland blokkeert nu ook de BBC en Bellingcat
Internetcensuur

Rusland blokkeert nu ook de BBC en Bellingcat

16-03-2022 21:33 Laatste update: 21:41

De Russische toezichthouder Roskomnadzor heeft vandaag nog eens ruim 30 websites in het land geblokkeerd. Onder de verboden sites zijn de Britse omroep BBC en het onderzoeksplatform Bellingcat.

Het Kremlin blijft de online-censuur opvoeren. De meeste onafhankelijke media in het land zijn al verboden. Ook steeds meer grote websites en sociale media zijn geblokkeerd, waaronder Facebook, Twitter en Instagram. 

Vanaf vandaag blokkeert mediatoezichthouder Roskomnadzor een nieuwe reeks websites, waaronder de site van de Russische krant Novije Izvestija. Ook de Engelstalige site van de BBC wordt in de ban gedaan, meldt het staatspersbureau Interfax. De Russische versie van de BBC werd onlangs al geblokkeerd.

'Nog maar het begin'

"Dit is nog maar het begin van de reacties op een informatieoorlog die is ontketend door het Westen", zei Maria Zacharova, woordvoerster van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. President Poetin sprak vandaag van een "ongekende informatiecampagne" waarbij wereldwijde netwerken en alle westerse massamedia betrokken zouden zijn, wiens "onpartijdigheid en onafhankelijkheid een mythe zijn gebleken".

De blokkade geldt ook voor onder meer het Wit-Russische Euroradio, de Estse krant Postimees en twee Israëlische mediakanalen die in het Russisch verschijnen, de krant Vesti en tv-station Channel Nine.

Bellingcat

Ook onderzoeksplatform Bellingcat wordt nu door Rusland geblokkeerd. Bellingcat onthulde eerder deze maand dat het Russisch leger 'ongeorganiseerd en ongemotiveerd' zou zijn na tien dagen oorlog voeren. Ook verzamelt het bewijs van mogelijke Russische oorlogsmisdaden.

Het onderzoekscollectief werd in oktober door het Russische ministerie van Justitie al aangemerkt als 'buitenlandse agent'. Datzelfde ministerie heeft de website van Bellingcat nu opgenomen in zijn register van verboden informatie.

Bellingcat is een in Nederland geregistreerde stichting gespecialiseerd in factchecken en OSINT: open-source inlichtingen op basis van openbare online-bronnen. Bellingcat deed eerder uitgebreid onderzoek naar de MH17-ramp, de oorlog in Oost-Oekraïne, de vergiftiging van Sergej en Joelia Skripal en die van Aleksej Navalny.