Netflix test 'legaal' delen account - voor meer geld
Streamingdiensten

Netflix test 'legaal' delen account - voor meer geld

16-03-2022 18:24 Laatste update: 18:40

Netflix gaat meer geld vragen als je je account deelt met mensen buiten je huishouden. Althans, dat zal de streaminggigant de komende tijd in drie landen gaan testen.

Het is sowieso eigenlijk niet toegestaan om mensen buiten je huis mee te laten kijken op je Netflix-account, maar in de praktijk gebeurt het veel - zeker in Nederland. Netflix wil hier een einde aan maken. 

Zo testte Netflix al eerder een speciale pop-up die kijkers vroeg om hun account via e-mail te verifiëren. Maar nu biedt de streaminggigant een nieuwe mogelijkheid aan in drie landen: Chili, Costa Rica en Peru. Je kan daar voor drie dollar of het equivalent in de lokale munt een extra lid toevoegen aan je abonnement. Je kan maximaal twee mensen toevoegen.

Profiel overzetten

Daarnaast kunnen gebruikers nu een profiel overzetten naar een nieuw account, bijvoorbeeld als een kind uit huis gaat en zijn eigen Netflix-account neemt. Op deze manier wil Netflix "het mogelijk maken voor leden die hun accounts buiten het huishouden delen om dat gemakkelijker te doen, terwijl ze ook meer betalen".

Dat zou nodig zijn omdat het grootschalige delen van Netflix-accounts "invloed heeft op ons vermogen om in nieuwe series en films te investeren voor onze gebruikers", aldus het bedrijf. Het gaat voorlopig nog om een test, die niet per se elders zal worden uitgerold.

We delen veel van onze accounts

Netflix-leden in Chili, Costa Rica en Peru die Netflix opstarten op een apparaat buiten hun huishouden zullen een bericht te zien krijgen over de nieuwe opties. Ze moeten dan ook mogelijk hun account verifiëren.

Zo'n 34 procent van alle Nederlandse abonnees van streamingdiensten kijkt mee op het account van iemand anders, bleek begin dit jaar uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise. 28 procent van de onderzochte gebruikers gaf aan hun inloggegevens met iemand anders te delen. 

De grote drone-show van Disney