Instagram start in VS met functies om kinderen te beschermen
Gezinscentrum

Instagram start in VS met functies om kinderen te beschermen

16-03-2022 20:23 Laatste update: 21:05

Amerikaanse ouders van kinderen met een Instagram-account krijgen vanaf vandaag meer mogelijkheden om het gedrag van hun kroost in de foto-app in de gaten te houden.

Instagram opent nu in de Verenigde Staten het 'Family Center' ofwel gezinscentrum, een centrale site en app waar alle manieren om het appgebruik van je kinderen te beheren gebundeld worden. Uiteindelijk moet Family Center te gebruiken zijn voor alle Meta-platformen, waaronder Facebook, maar voorlopig blijft het beperkt tot Instagram.

Het is de bedoeling dat deze mogelijkheden in de komende maanden ook in landen buiten de VS te gebruiken zijn. Wanneer het gezinscentrum in Nederland toegankelijk wordt, is nog niet duidelijk.

De eerste versie van Family Center biedt drie specifieke functies. Ten eerste kunnen ouders zien hoeveel tijd hun kinderen op Instagram doorbrengen, en specifieke tijdslimieten instellen. Daarnaast kan de app je vertellen of je kind een melding heeft ingediend over een Instagram-gebruiker die zich wellicht misdragen heeft. Ten slotte kun je ook zien welke accounts je kinderen volgen.

Meta verwacht in de komende maanden ook een mogelijkheid om specifieke gebruiksuren in te stellen toe te voegen. Een kind moet sowieso wel eerst toestemming geven om door een ouder gevolgd te worden.

Toezicht in virtual reality

Verder wil Meta ook beter toezicht kunnen bieden op hoe kinderen gebruik maken van virtual reality. Vanaf april kunnen ouders al aangeven dat hun tieners van 13 of ouder bepaalde apps niet mogen gebruiken. Een maand later zal Meta zelf een slot zetten op apps die niet bedoeld zijn voor jongere gebruikers.

De nieuwe mogelijkheden werden volgens Meta ontwikkeld in samenspraak met experts, ouders en kinderen. Instagram lag de afgelopen jaren onder vuur omdat de app het zelfbeeld van kinderen zou schaden.

De ontwikkeling van een speciale kinderversie van Instagram voor gebruikers onder de 13 is voorlopig uitgesteld. 

Dit is de grote drone-show van Disney