© Tile

Met een scan spot je nu onbekende Tile-trackers die je volgen
Bluetoothtracker

Met een scan spot je nu onbekende Tile-trackers die je volgen

17-03-2022 19:04 Laatste update: 19:14

Bluetoothttracker Tile krijgt een speciale scanfunctie om stalking tegen te kunnen gaan. Trackers worden steeds vaker gebruikt om mensen zonder toestemming te volgen.

'Scan and Secure' laat je via de mobiele app van Tile zoeken naar onbekende Tile-trackers die je lijken te volgen, schrijft het bedrijf achter de app in een blogpost. De functie is door iedereen te downloaden en te gebruiken op iOS en Android, ook mensen die geen Tile-tracker bezitten.

Je klikt op de knop 'scan' en loopt daarna een eindje weg van je startlocatie. In maximaal tien minuten worden alle onbekende Tile-apparaten in de buurt in kaart gebracht, maar je krijgt geen precieze informatie over waar die Tile zich dan bevindt. Wel krijg je een afbeelding te zien van het specifieke apparaat, zodat je het gemakkelijker kan herkennen.

Dat betekent dat ook Tiles die toevallig in de buurt zijn door het systeem worden 'gevonden'. Tile raadt gebruikers dan ook af om de scan uit te voeren in zeer drukke gebieden, en wijst erop dat het zinnig kan zijn om meerdere scans te doen om deze toevalstreffers uit te sluiten.

Onderzoek politie

De informatie uit deze scans kan zinnig zijn als de politie onderzoek gaat doen naar een stalker, aldus Tile.  

Hiermee blijft Tile in feite achter op Apple en zijn AirTag: wordt je via een onbekende AirTag gestalkt, dan kan Apple waarschuwingen naar je telefoon sturen. In de nabije toekomst zal het ook mogelijk zijn om de locatie van een onbekende AirTag snel en precies te achterhalen.
 

Maar Scan and Secure is slechts de eerste stap, schrijft Tile. Volgens de experts die Tile bij het project betrokken heeft, is deze zinnig omdat 70 procent van alle stalkers bekenden van het slachtoffer zijn. 

Zo zou de nieuwe functie behulpzaam kunnen zijn voor slachtoffers van huiselijk geweld. Zij kunnen dan op een veilig moment checken of hun partner hun bewegingen stiekem volgt via een Tile-tracker.

Zo kom je van het gas af