Moederbedrijf Facebook aangeklaagd om nepadvertenties
Bitcoinadvertenties

Moederbedrijf Facebook aangeklaagd om nepadvertenties

18-03-2022 09:24 Laatste update: 10:19

De Australische toezichthouder ACCC start een zaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta omdat het frauduleuze bitcoinadvertenties toestaat waarin gezichten van bekende Australiërs worden misbruikt. In Nederland loopt een vergelijkbare zaak tegen Google.

De mededingingswaakhond verwijt Meta "vals, misleidend en bedrieglijk gedrag" dat in strijd is met Australische consumentenwetgeving. Rod Sims, voorzitter van de Australian Competition & Consumer Commission (ACCC), zegt dat de nepadvertenties "niet alleen tot onnoemelijke verliezen voor consumenten leiden, maar ook de reputatie beschadigden van publieke figuren die ten onrechte met de advertenties worden geassocieerd".

De gezichten van bekende Australiërs zoals voormalig deelstaatpremier Mike Baird en zakenman Dick Smith zijn misbruikt voor de praktijken. Volgens Sims heeft Meta "te weinig stappen ondernomen om de advertenties offline te halen". Er zijn verhalen bekend van Australiërs die bijna een half miljoen euro zijn kwijtgeraakt aan de "schandelijke fraude", stelt Sims.

Een woordvoerder van Meta zei in een reactie op de Australische aanklacht dat het bedrijf de advertenties niet wenselijk vindt en deze probeert te detecteren en blokkeren.

Jort Kelder en Arjen Lubach

Het probleem met de nepadvertenties beperkt zich niet tot Australië. Jort Kelder, Alexander Klöpping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop stonden eerder deze maand in de rechtbank tegenover Google na een juridische strijd van bijna drie jaar. Het bedrijf gaf toen toe enkele duizenden misleidende advertenties te hebben verspreid. De identiteit van de mannen werd gebruikt voor nepadvertenties die lijken op redactionele inhoud. Google zegt dat het dit soort frauduleuze advertenties probeert te filteren.

"Slachtoffers die klikken op de nepadvertenties belanden in een boilerroom met types van over de hele wereld die jou overhalen te beleggen. Ze blijven mensen stalken, totdat het laatste geld uit de argeloze belegger is geperst", zei Kelder erover.