E-bikes

'E-bikes nog meer in trek door hoge brandstofprijzen'

elektrische fiets tweedehands e-bike ebike kopen
18 maart 2022 om 16:27
Laatste update: 19 maart 2022 om 21:02

Elektrische fietsen worden beter verkocht sinds de stijgende brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat zeggen brancheorganisatie RAI Vereniging, verkopers van e-bikes en Marktplaats.

Kijk ook: E-bike kopen? Let hier op

"We zien over de hele linie dat e-bikes meer verkocht worden", zegt Stella Fietsen. Het bedrijf noteerde eind februari op jaarbasis een stijging in de verkoop van elektrische fietsen van zo'n 35 procent. Volgens marketingmanager Johan Makaske horen collega's in de winkels van Stella dat consumenten de gestegen brandstofprijzen als reden geven voor de aankoop van een e-bike. 

E-bikes leasen

RAI Vereniging laat weten dat leasemaatschappijen die contracten aanbieden voor e-bikes ook meer vragen krijgen over elektrische fietsen. Brancheorganisatie RAI Vereniging noemt de gestegen vraag naar informatie bij leasemaatschappijen over e-bikes een indicator dat mensen met de energielasten bezig zijn. In hoeverre dit leidt tot meer contracten moet komende tijd duidelijk worden.

Veel meer op gezocht

De vraag naar elektrische fietsen is sinds de pandemie al hoog, merkt Gazelle. Volgens de fabrikant wordt er online de laatste tijd weliswaar meer gezocht naar elektrische fietsen, maar dat komt ook doordat "het fietsseizoen" net is begonnen. De stijging in het zoekgedrag naar elektrische fietsen in Google Trends is echter groter dan de afgelopen vijf jaar rond deze weken.

Volgens Kruitbosch, het bedrijf achter het merk Cortina, spelen de brandstofprijzen "absoluut" een rol in de keuze van een vervoersmiddel. De vraag naar e-bikes ligt volgens het bedrijf al langere tijd erg hoog, mede door corona. De combinatie van hoge benzineprijzen en lekker weer zorgde waarschijnlijk voor een recente piek in de verkopen. Voor veel twijfelende consumenten kan de hoge benzineprijs ook net het laatste zetje zijn geweest, zo klinkt het. Via een rekentool maakt het bedrijf ook de besparing met een elektrische fiets ten opzichte van de auto inzichtelijk.

Tweedehands elektrische fietsen

Marktplaats zegt sinds eind februari een stijgende lijn te zien in het aantal zoekopdrachten en advertenties voor tweedehands elektrische fietsen. Tussen de start van de oorlog op 24 februari en 2 maart, een week erna, waren er in totaal zo'n 83.000 zoekopdrachten. Dat aantal is tot en met 16 maart gestegen naar ruim 155.000 zoekopdrachten. Of dat specifiek door de brandstofprijzen komt, kon een woordvoerder niet zeggen. 

Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten: