Microsoft moet automatische suggesties in zoekmachine uitzetten in China
Censuur op zoekmachine Bing

Microsoft moet automatische suggesties in zoekmachine uitzetten in China

21-03-2022 14:12 Laatste update: 14:12

Microsoft-dienst Bing, de enige grote buitenlandse zoekmachine in China, moet van de autoriteiten zijn automatische suggestie-feature tijdelijk uitzetten.

Chinese internetters merkten de schorsing van de zoekmachine van Microsoft afgelopen weekend op, meldt Reuters. Het is voorlopig nog niet bekend waarom de feature op Bing moet worden uitgezet, of welk overheidsagentschap erbij betrokken is. 

Bing zegt op zijn Chinese website simpelweg dat het 'zich zal blijven inzetten voor het respecteren van de rechtsstaat en het recht van gebruikers op toegang tot informatie'. Microsoft heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de kwestie. 

Niet de eerste keer

Het is al de tweede keer in enkele maanden tijd dat de zoekmachine van Bing op deze manier beperkt wordt in China. Vorig jaar werd in december gemeld dat de feature zelfs voor dertig dagen beperkt zou worden.

Opvallend is dat Bing de vorige keer bijna woord voor woord dezelfde verklaring gaf. Ook toen was niet bekend welk overheidsagentschap het bevel gaf en om welke reden. 

Strenger internetbeleid in China

Het internetbeleid in China is de laatste jaren veel strenger geworden. Zo kondigde de internetwaakhond van China, de CAC, vorige week nog aan dat nieuwe regels het moeilijker moeten maken voor techbedrijven om winst te maken met games, livestreams en sociale media. De regels zullen alleen gelden voor jongeren onder de achttien jaar.

Vorig jaar voerde de Chinese regering ook al de regel in dat jongeren slechts drie uur per week games mogen spelen. De nieuwe regelgeving, die in de komende maanden zal worden uitgewerkt, moet dat uitbreiden naar alle internetdiensten die door jongeren worden gebruikt. 

De Chinese autoriteiten hebben afgelopen jaar meer maatregelen genomen om de Chinese techreuzen aan banden te leggen. Hoewel het land daardoor economische schade ondervond, maakte Beijing duidelijk dat het die prijs wou betalen om de controle over het internet te vergroten. 

Bekijk ook: