Oekraïense techbedrijven helpen mee in strijd tegen Russische invasie
Oorlog voor techbedrijven

Oekraïense techbedrijven helpen mee in strijd tegen Russische invasie

22-03-2022 13:46 Laatste update: 23-03-2022 10:26

Techbedrijven in Oekraïne zetten zich ook in voor de verdediging van hun land tegen het Russische leger. Zij brengen bijvoorbeeld evacuatieroutes in kaart, bieden humanitaire hulp aan en financieren het Oekraïense leger.

Technologiebedrijven uit Oekraïne hebben de afgelopen weken hun focus verlegd van programmeren voor buitenlandse bedrijven naar de verdediging van hun land. Ze wenden alle middelen aan om levens van hun medeburgers te redden en het Oekraïense leger te helpen. 

Dataopslag-bedrijf Starwind heeft bijvoorbeeld het salaris verdubbeld van werknemers die zich hebben ingeschreven voor het Oekraïense leger. Anton Kolomyeytsev, ceo van Starwind, is zelf nog volop bezig met de evacuatie van zijn werknemers en hun familieleden. Volgens Kolomyeytsev hebben zeven medewerkers zich intussen ingeschreven om voor het land te vechten.

Rekening gehouden met inval

"We wisten dat we er alleen voor stonden om het bedrijf te redden en om onze mensen en mensenlevens te redden," aldus Kolomyeytsev tegen de Wall Street Journal. Intussen opereert Starwind vanuit een kantoor in het Poolse Wroclaw. Het bedrijf kon zich snel verplaatsen omdat Kolomyeytsev naar eigen zeggen al sinds 2014 rekening hield met een Russische inval in Oekraïne. 

Schieten als teambuilding

Omdat het bedrijf voorbereid was op een aanval, kon Starwind intussen zo’n 60 van de 180 werknemers naar Wroclaw brengen. Sommigen onder hen brachten de servers van het bedrijf mee in hun eigen auto's. 

Anderen medewerkers bereiden zich al jaren voor op een invasie door elke donderdag op schiettraining te gaan. "Onze vorm van teambuilding", aldus de ceo.

Meer tech-startups doen er alles aan om het land te helpen. Lemon.io, een Oekraïense startup die een vacature-marktplaats voor software-ontwikkelaars aanbiedt, doneert aan het einde van elke maand alle winst die het maakt aan het Oekraïense leger. Het bedrijf sponsort ook organisaties die drones kopen.

Alle winst naar het leger

Lemon.io-baas Aleksandr Volodarsky zegt aan de Wall Street Journal voorbereid te zijn geweest op de oorlog. Hij betaalde al zijn werknemers op voorhand bijvoorbeeld twee maanden salaris uit en verhoogde betalingen aan freelancers die Lemon.io gebruikten om werk te vinden. Hij waarschuwde zijn werknemers ook dat, als de oorlog zou beginnen, ze zich in het westen van het land moesten verzamelen op een afgesproken plaats.

"Wij zullen jullie steunen, tenzij jullie besluiten naar Rusland te verhuizen", schreef Volodarsky toen. Uiteindelijk konden zo'n tien werknemers van Lemon.io ontsnappen. De ceo probeert er alles aan te doen om de resterende 33 werknemers het land uit te krijgen.

Decentraal cyberleger

Andere bedrijven pakken het anders aan. Het Oekraïense cyberveiligheidsbedrijf Cyber Unit Technologies kondigde begin deze maand bijvoorbeeld aan 100.000 dollar aan cryptomunten te zullen betalen aan hackers die Russische websites kunnen neerhalen. 

De operatie wordt door de organisatoren een oproep tot een decentraal cyberleger genoemd. Volgens Yegor Aushev, een van de medeoprichters van het bedrijf, hebben meer dan 500 vrijwilligers zich al aangemeld om Russische websites te hacken.

Oost-Europese Silicon Valley

Meer dan een miljoen mensen in Oekraïne werken voor techbedrijven. Een Wall Street-analist noemde Oost-Europa zelfs het op één na grootste tech-centrum ter wereld, na de VS.

GitLab, dat een Oekraïense medeoprichter heeft, doneert bijvoorbeeld aan organisaties die vluchtelingen helpen en doet geen zaken meer met Rusland en diens bondgenoot Wit-Rusland. 

Ook de tekstsoftware Grammarly is opgericht in Oekraïne. Het bedrijf zegt dat het al meer dan vijf miljoen heeft gedoneerd. Dat is alle winst die het sinds 2014 in Rusland en Wit-Rusland heeft gemaakt. Grammarly heeft ook alle diensten aan de twee landen opgeschort.  

Bekijk ook: