'Apple komt met abonnement op iPhone en iPad'
Abonnement op hardware

'Apple komt met abonnement op iPhone en iPad'

24-03-2022 18:22 Laatste update: 25-03-2022 11:14

Apple zou werken aan een abonnementsdienst voor hardware waarmee je voor een vast maandelijks bedrag een iPad of iPhone kan gebruiken.

Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen die betrokken zijn bij de techreus. Het project zou nog in ontwikkeling zijn, maar kan mogelijk al eind dit jaar van start gaan.

Het gaat om een leasemodel, waarin je je via je Apple ID en account in de App Store kan abonneren op Apple-hardware. Daarin kiest Apple voor een andere weg dan de gangbare aanpak in de smartphonewereld, waarbij je een apparaat elke maand een stukje afbetaalt totdat het helemaal van jou is.

De maandelijkse kosten van het abonnement zouden afhankelijk zijn van de hardware waar je voor kiest. Apple zou er nog over nadenken of je de hardware vervolgens gewoon weer kan verruilen voor de nieuwste iPhone of iPad, waarvan jaarlijks nieuwe modellen op de markt komen.
 

Nog veel onzeker

Ook hoe de dienst wordt aangeboden, is nog niet zeker. De iPhonemaker zou kijken naar een manier om het abonnement aan zijn Apple One-bundels of klantenservicedienst te hangen. 

Apple zou nu enkele maanden aan het abonnement werken. Werk aan een andere dienst legde de ontwikkeling echter een tijd stil, en de plannen zouden mogelijk uitgesteld worden tot volgend jaar.

Hardware-als-een-dienst

Als-een-service-modellen, waarbij een klant maandelijks betaalt voor toegang tot bijvoorbeeld een clouddienst of een game, zijn de afgelopen jaren in opkomst. Ook hardwarebedrijven denken er nu over na om op deze manier vaste maandelijkse inkomsten te garanderen. 

Fitnessbedrijf Peleton experimenteert al met een dergelijke dienst in de Verenigde Staten. Het bedrijf laat klanten een fitnessfiets leasen voor 60 tot 100 dollar per maand. 
 

Review: iPhone 13