Getraumatiseerde ex-medewerkers klagen TikTok aan
Trauma door schokkende beelden

Getraumatiseerde ex-medewerkers klagen TikTok aan

25-03-2022 10:52 Laatste update: 10:52

Twee ex-moderators van TikTok klagen het bedrijf aan omdat het niet genoeg zou hebben gedaan om hen te ondersteunen. Ze zeggen blijvend psychologisch letsel te hebben overgehouden aan het kijken naar grote aantallen schokkende filmpjes.

De twee voormalige TikTok-werknemers, Ashley Verez en Reece Young, zeggen in de aanklacht dat het moederbedrijf Bytedance niet genoeg ondersteuning aanbood voor geestelijke gezondheidszorg. Dat was nodig omdat ze dagelijks 'abnormaal gevaarlijke activiteiten' moesten verrichten.

De moderators werden gedwongen om grote hoeveelheden 'extreme' video's te bekijken. Dat gebeurde onder hoge tijdsdruk, omdat ze hun quota’s moesten halen. De psychische schade zou bovendien vergroot zijn doordat de werknemers geheimhoudingsverklaringen moesten ondertekenen, waardoor ze niet in staat waren om te bespreken wat ze zagen.

"We zagen de dood en choquerende pornografie. Ik zag elke dag naakte minderjarige kinderen," zei Velez in een interview met NPR. "Ik zag mensen in het gezicht geschoten worden en een andere video van een kind dat in elkaar geslagen werd, zorgde ervoor dat ik twee uur aan een stuk moest huilen.”

Twaalf uur per dag

Volgens de aanklacht moeten de moderators twaalf uur per dag in een hoog tempo content bekijken, waarbij heel nauw in de gaten wordt gehouden hoe lang zij actief bezig zijn. Werknemers die langer pauze nemen dan wordt toegelaten (twee pauzes van vijftien minuten en een lunchpauze van een uur), riskeren volgens de advocaten ook minder betaald te krijgen.

Om de 'zeer agressieve targets' van het bedrijf te behalen, zeggen ze bovendien dat moderators slechts 25 seconden krijgen om te bepalen of een video de regels van het platform overtreedt. Zij moeten ook meerdere video’s tegelijkertijd bekijken. 

Voldoet niet aan de standaarden

Enkele grote techbedrijven, waaronder Meta, Microsoft, Twitter en TikTok, ontwikkelden eerder richtlijnen om werknemers te helpen met het omgaan met traumatische beelden. Daarbij zouden moderators psychologische ondersteuning moeten kunnen krijgen van het bedrijf.

Ook zouden werknemers maar voor een beperkte hoeveelheid tijd afbeeldingen van kindermishandeling mogen zien. Moderators zouden er zelfs voor moeten kunnen kiezen om zulke beelden niet te zien. In ieder geval zouden moderators niet langer dan vier uur mogen worden blootgesteld aan verontrustende media. TikTok zou zich volgens de rechtszaak niet aan deze regels hebben gehouden.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat TikTok wordt aangeklaagd door moderators. Vorig jaar werd om exact dezelfde reden een rechtszaak aangespannen. Volgens NPR gaat die zaak uiteindelijk niet langer door, omdat de moderator in kwestie uiteindelijk werd ontslagen. 

Ook Facebook werd in 2018 aangeklaagd door moderators. Uiteindelijk betaalde het bedrijf van Mark Zuckerberg zo’n 52 miljoen dollar aan duizenden voormalige werknemers. Dat deed het om te voorkomen dat een rechter uitspraak zou doen in de zaak. Het advocatenteam dat Velez en Young vertegenwoordigt, Joseph Saveri Law Firm, spande ook de vorige rechtzaken tegen Facebook en TikTok aan.