'Apple maakt minder iPhones en AirPods door oorlog in Oekraïne'

iPhone SE 2022

Minder iPhones

'Apple maakt minder iPhones en AirPods door oorlog in Oekraïne'

28-03-2022 07:09 Laatste update: 07:09

Apple schroeft de productie van de nieuwe iPhone SE en de AirPods terug doordat de vraag naar de producten lager zou uitvallen dan verwacht. Dat zou komen door de oorlog in Oekraïne en de opgelopen inflatie.

Dat meldt Nikkei op basis van ingewijden in de productieketen van Apple. De nieuwe versie van de iPhone SE, het instapmodel, werd pas drie weken geleden aangekondigd.

Meerdere leveranciers kregen volgens Nikkei te horen dat er komend kwartaal ongeveer 2 miljoen tot 3 miljoen minder iPhone SE's gemaakt hoeven te worden. Daarmee zou de productie ongeveer een vijfde lager kunnen uitvallen dan oorspronkelijk was gepland. 

Ook zou Apple in het hele jaar zo'n 10 miljoen minder van de draadloze oordopjes AirPods willen afleveren.

Ook minder iPhone 13's

De stappen van Apple duiden er volgens Nikkei op dat het conflict in Oekraïne en de economische onzekerheid gevolgen zullen hebben voor het consumptiegedrag. De oorlog zorgt voor stijgende inflatie. Daardoor wordt het voor grote bedrijven ook duurder om veel zaken in te kopen. Deze problemen komen bovenop het aanhoudende chiptekort waar veel fabrikanten sinds de coronapandemie last van hebben.

Volgens Nikkei vroeg Apple leveranciers ook om een ​​paar miljoen minder iPhone 13's te maken dan eerder gepland. Maar die maatregel zou zijn gebaseerd op seizoensgebonden vraag en zou minder te maken hebben met de veranderde marktomstandigheden.

Review: de nieuwe iPhone SE (2022)