Kunstmatige intelligentie verslaat acht wereldkampioenen bridge

Beeld ter illustratie

Mijlpaal voor AI

Kunstmatige intelligentie verslaat acht wereldkampioenen bridge

29-03-2022 07:48 Laatste update: 07:49

Software met kunstmatige intelligentie (AI) heeft acht wereldkampioenen van bridge verslagen. Het wordt als een grote mijlpaal gezien, omdat het spel een stuk complexer is dan voorgaande spellen die door AI werden aangeleerd.

De overwinning is vooral opvallend omdat spelers bij bridge te maken hebben met incomplete informatie en moeten reageren op het gedrag van meerdere spelers. Dat zou volgens wetenschappers veel dichter bij menselijk gedrag liggen dan schaak of Go. AI versloeg eerder al de wereldkampioenen in schaak en Go, maar bij die spellen is er geen verborgen informatie en is er maar één tegenstander. 

De Franse AI-startup NukkAI kondigde het nieuws aan, na afloop van een toernooi van twee dagen. Tijdens dat toernooi won de AI 'NooK' 67 van de 80 gespeelde sets, maar volgens Jean-Baptiste Fantun, mede-oprichter van NukkAI, kan NooK consistent spelletjes winnen. 

AI legt uit wat hij doet

Volgens AI-onderzoeker Véronique Ventos, ook een mede-oprichter van het bedrijf, is de overwinning niet het enige nieuws. NooK zou ook speciaal zijn omdat hij zijn beslissingen uitlegt terwijl hij speelt. "In bridge kan je niet spelen zonder uit te leggen wat je doet", zegt ze tegen The Guardian. 

De ontwikkeling van AI die zijn eigen gedrag verklaart zou een nieuwe prestatie zijn. De AI die Go versloeg, AlphaGo, kon bijvoorbeeld niet uitleggen waarop beslissingen werden gebaseerd. Bovendien leerde dat soort systemen door miljarden virtuele rondes tegen zichzelf te spelen, voordat het werd ingezet in de echte wereld.

Bij NooK gebeurt dat op een andere manier. De AI leert eerst de regels van het spel, waarna het door te oefenen beter wordt. Dat zou veel dichter aanleunen bij hoe mensen denken. 

Robot die mensen nadoet

Nevena Senior, een van de wereldkampioenen die door de AI werd verslagen, vond dat de software mensen beter kon lezen dan menselijke tegenstanders. Ze vond ook dat NooK daar beter gebruik van kon maken. "Dit is iets wat mensen doen als ze veel ervaring hebben en ik was aangenaam verrast dat een robot typisch menselijke vaardigheden nabootst," zei ze.

Kunnen lezen wat mensen doen, zal in de toekomst nodig zijn als AI in de echte wereld wordt ingezet. Zo moeten zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld het gedrag van andere auto’s op de weg in real-time kunnen lezen. 

Tesla Bot komt eraan, gaat dit Elon Musk lukken?