Games van PS1 tot PS5

Sony komt met nieuwe game-abonnementen voor PlayStation

sony ps now playstation plus abonnement 700 games
29 maart om 13:44
Laatste update: 29 maart om 13:56

Sony voegt zijn gamedienst PlayStation Now samen met de onlinedienst PlayStation Plus. Spelers kunnen kiezen uit drie opties, waarvan het duurste abonnement toegang biedt tot ruim 700 games, van de PlayStation 1 tot en met de PlayStation 5.

Het nieuwe PlayStation Plus is beschikbaar vanaf juni, meldt Sony. De dienst zal bestaan uit drie opties met drie prijzen. PlayStation Plus Essential biedt hetzelfde als het huidige PlayStation Plus: toegang tot online-multiplayergames, maandelijks twee downloadbare games voor PlayStation 4 en PlayStation 5, kortingen en cloudopslag. De prijs blijft ook hetzelfde: 8,99 euro per maand, 24,99 euro per kwartaal en 59,99 euro per jaar.

Nieuw zijn PlayStation Plus Extra en PlayStation Plus Premium. Extra biedt abonnees toegang tot 400 games van de PlayStation 4 en PlayStation 5, zowel games van Sony zelf als van derde partijen. Spelers moeten die games naar hun spelcomputer downloaden om ze te spelen. PS Plus Extra kost 13,99 euro per maand, 39,99 euro per kwartaal en 99,99 euro per jaar.

PlayStation Plus Premium biedt bovenop alle bovengenoemde opties nog eens 340 games van de PS1, PS2 en PSP die spelers kunnen downloaden, en PlayStation 3-games die spelers kunnen streamen naar hun PS4 of PS5. Ook kunnen games voor de PS2, PSP en PS4 uit het aanbod zonder downloaden worden gestreamd naar PS4, PS5 en pc. Verder kunnen premium-abonnees games tijdelijk gratis uitproberen voordat ze het spel kopen. Deze optie lijkt meer dan een ouderwetse demo: vermoedelijk kunnen spelers hun voortgang behouden. PlayStation Plus Premium kost 16,99 euro per maand, 49,99 euro per kwartaal en 119,99 euro per jaar.

Nieuwste games niet meteen op PS Plus

De vergelijking met abonnementsdienst Game Pass van concurrent Microsoft ligt op de loer. Het grootste verschil tussen de twee diensten is de beschikbaarheid van de grootste games op de dag dat ze uitkomen. Bij Game Pass staan games als Halo Infinite en Forza Horizon 5 op de dag van verschijnen op de abonnementsdienst. PlayStation Plus Extra en Premium bevatten wel een aantal grote recente titels zoals Death Stranding, God of War, en Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

De nieuwste games van PlayStation Studio's komen echter nadrukkelijk niet meteen op het nieuwe PlayStation Plus, zegt PlayStation-topman Jim Ryan tegen GamesIndustry.biz. "Met de manier waarop ons uitgeef-systeem nu werkt, zou dat nergens op slaan", aldus Ryan. "Maar dingen kunnen in deze industrie erg snel veranderen, zoals we weten."

PlayStation blijft nu bij succesvol model

"We zitten nu in een hele goede cyclus met de studio's", zegt Ryan over het groeiende aantal game-studio's onder de Sony PlayStation-vlag. "Investeringen leveren succes, wat zorgt voor nieuwe investeringen en weer meer succes. We houden van die cyclus en we denken dat onze spelers van die cyclus houden." De deur naar een Game Pass-model is voor PlayStation dus niet gesloten, maar momenteel ook niet aan de orde.

Het samenvoegen van PlayStation Now en PlayStation Plus is volgens game-analist Daniel Ahmad op korte termijn meer een simpele kwestie van geld. "Het doel van Sony is niet om zijn aantal abonnees fors te doen groeien (dat zal over tijd gebeuren), Sony wil mensen een reden geven om een treetje of twee hoger te gaan in hun abonnement. Het gaat in wezen om uitgaven per gebruiker", aldus Ahmad.

Luister ook onze podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>

Game streamen: hoe werkt dat?