Cyberaanvallen door Rusland

FBI waarschuwt: Rusland wil Amerikaanse energienetwerken hacken

FBI VS Rusland Biden energie hack cyberaanval
30 maart 2022 om 14:23
Laatste update: 30 maart 2022 om 14:23

Russische hackers zouden de systemen van energiebedrijven en andere belangrijke infrastructuur in de Verenigde Staten in het vizier hebben. Volgens de FBI zou dat een 'actuele' dreiging vormen voor de Amerikaanse staatsveiligheid.

Bryan Vorndran, assistent-directeur bij de cyberdivisie van de FBI, zei dat tijdens een hoorzitting in het Congres. "De dreiging van Rusland is erg reëel en heel actueel." De Amerikaanse regering waarschuwt bedrijven al langer voor potentiële cyberaanvallen vanuit Rusland.

Volgens Vorndran zouden Russische hackers hun pijlen momenteel richten op netwerken in de energiesector. Het zou gaan om een 'verkenningsfase', waarin de Russen zoeken naar zwakheden die kunnen worden uitgebuit. Hij benadrukt dat het gevaar groot is en dat het Kremlin beschikt over significante cyber-capaciteiten.

Waarschuwingen van Biden

Vorig jaar waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin nog dat aanvallen op kritieke infrastructuur 'buiten de perken' zouden zijn. Hij had het toen over zestien sectoren die volgens de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheid essentieel zijn, waaronder voedsel, gezondheidszorg en telecommunicatie.

Volgens Vorndran heeft Rusland die waarschuwing genegeerd. Onder andere softwarebedrijven zouden het doelwit zijn geworden van Russische cyberaanvallen. "Sommige van die zestien sectoren zijn gecompromitteerd. Ik kan niet specifiek zeggen welke."

VS in het vizier

Dat Rusland de VS in het vizier heeft, is geen verrassing. Het Kremlin voert al jaren cyberaanvallen en desinformatie-campagnes uit op Amerikaans grondgebied. De meest opvallende daarvan waren de gecoördineerde inspanningen in 2016 en 2020 om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. 

De Russische overheid zou toen geprobeerd hebben om de publieke opinie te verdelen en om Donald Trump een voordeel te geven tegenover Hillary Clinton en later Joe Biden. Volgens Time Magazine was de impact van de campagne in 2016 aanzienlijk.

Amerikaanse hulp aan Oekraïne

De regering van Joe Biden biedt sinds afgelopen najaar ook IT-hulp aan Oekraïne. Daarbij zou een grootschalige operatie op poten zijn gezet om de Oekraïense cyber-infrastructuur te beschermen tegen aanvallen. Gevreesd werd toen dat de Russische regering grootschalige cyberaanvallen zou uitvoeren zodra de invasie zou beginnen.

Dat bleek uiteindelijk ook te zijn gebeurd. Toen de invasie op 24 februari begon, werd het satelliet-internet van het Amerikaanse bedrijf ViaSat in Oekraïne en andere delen van Europa offline gehaald door een cyberaanval. Intussen blijft Rusland de online infrastructuur van Oekraïne aanvallen. Eergisteren werd daardoor een van de grootste providers van het land, Ukrtelecom, tijdelijk platgelegd.

Bekijk ook: