Twee Britse tieners aangeklaagd om deelname aan Lapsus$-hacks
Na hacken Microsoft en Samsung

Twee Britse tieners aangeklaagd om deelname aan Lapsus$-hacks

01-04-2022 14:30 Laatste update: 14:35

Twee Britse tieners van zestien en zeventien jaar oud moeten voor de rechtbank verschijnen wegens deelname aan het hackerscollectief Lapsus$. De groep hackte de afgelopen weken tal van grote bedrijven.

Het gaat om twee jongens uit de groep van zeven die vorige week door de Britse politie werd gearresteerd, meldt de BBC. De tieners wordt beiden meerdere strafbare cyberhandelingen ten laste gelegd, zegt de Britse politie. Het gaat onder meer om ongeautoriseerde toegang tot een computer en fraude.

Eerder zei de Britse politie dat één van de verdachten nog bij zijn moeder woont. Hij zou met de hacks zo'n 12,7 miljoen euro hebben buitgemaakt.

De hackersgroep Lapsus$ is de laatste tijd veel in het nieuws. Zo zouden Apple en Meta gegevens van klanten aan Lapsus$ hebben gegeven, nadat de hackers zich voordeden als wetshandhavers.

'Brutale' hackers op most wanted-lijst

Ook zijn de authenticatiedienst Okta, Microsoft, Nvidia en Samsung onlangs door de groep gehackt. Microsoft noemt de handelswijze van de groep brutaal, omdat sporen niet worden gewist en aanvallen soms zelfs vooraf worden aangekondigd.

De FBI plaatste de groep onlangs op zijn most wanted-lijst. Lapsus$ zou vooral uit zijn op geld en naamsbekendheid.

Die naamsbekendheid heeft onder meer geleid tot een populaire Lapsus$-groep in chatapp Telegram, die inmiddels wordt gevolgd door ruim 45.000 mensen. Die volgers kregen na de arrestaties te horen dat enkele groepsleden "op vakantie" zijn.