Chat-app

WhatsApp voert doorstuurlimiet tegen nepnieuws wereldwijd in

4 april 2022 om 10:14
Laatste update: 4 april 2022 om 10:15

WhatsApp gaat het wereldwijd moeilijker maken om doorgestuurde berichten opnieuw massaal door te sturen. Dat moet de verspreiding van nepnieuws tegengaan.

WhatsApp heeft in Brazilië al drie jaar een doorstuurlimiet om nepnieuws tegen te gaan en die functie wordt binnenkort wereldwijd uitgerold, meldt WABetaInfo. Die site bekijkt de nieuwste testversies van WhatsApp en zoekt naar nieuwe functies: de doorstuurlimiet is zo'n nieuwe functie.

De limiet zal vermoedelijk hetzelfde werken als in Brazilië. Daar kunnen gebruikers hun eigen berichten onbelemmerd zo veel en vaak doorsturen als zij willen. Maar berichten die al zijn doorgestuurd, kunnen daarna maar naar één chat tegelijk worden gestuurd.

Ook wordt er gekeken naar hoe vaak een bericht al is doorgestuurd: een bericht dat pas één keer is doorgestuurd kan naar maximaal vijf anderen worden doorgestuurd, is het bericht al meermaals doorgestuurd kan het nog maar één keer worden doorgestuurd.

Nieuwe Community-chatgroepen

WhatsApp zou ook binnenkort zijn Communities-functie willen introduceren zijn. Daarmee krijgen chatgroepen een eigen plek en meer functies voor beheerders. De functie lijkt vooral gericht op organisaties die momenteel meerdere WhatsApp-groepen hebben, zoals groepen van school of de sportvereniging.

Communities krijgen een eigen knop in plaats van de cameraknop naast de knop voor reguliere chats. Beheerders kunnen makkelijker meldingen sturen naar alle leden of alleen naar subgroepen: alleen bepaalde voetbalteams bijvoorbeeld.

Het is nog niet bekend wanneer de functies voor iedereen beschikbaar komen, maar nu deze in de bètaversie van WhatsApp zitten, duurt het meestal enkele weken tot maanden tot iedereen de functies heeft.