Twitter verbiedt beelden krijgsgevangenen door staatsmedia
Sociale media in oorlogstijd

Twitter verbiedt beelden krijgsgevangenen door staatsmedia

06-04-2022 15:53 Laatste update: 15:53

Twitter verbiedt vanaf nu beelden van krijgsgevangenen die door staatsmedia worden gedeeld. Het bedrijf zal ook het bereik verkleinen van accounts die door de Russische overheid worden uitgebaat.

Volgens Yoel Roth, het hoofd van integriteit bij Twitter, zullen tweets die de nieuwe regels overtreden verwijderd worden. "Dat doen we in overeenstemming met het internationale humanitair recht, na overleg met mensenrechtengroepen." Roth zegt dat het bedrijf uitzonderingen zal maken voor gevallen van duidelijk maatschappelijk belang.  

Twitter zegt dat de regel gebaseerd is op artikel 13 van het Verdrag van Genève. Daarin staat dat krijgsgevangenen altijd op een humane manier moeten worden behandeld. Ze moeten ook beschermd worden van gewelddaden, intimidatie, beledigingen en de nieuwsgierigheid van het publiek.

Accounts van de Oekraïense overheid plaatsten in de afgelopen weken regelmatig beeldmateriaal van Russische krijgsgevangenen. Daarin was te zien hoe ze vragen van Oekraïense media beantwoorden en naar Rusland bellen. Roth zegt dat die oude beelden niet retroactief zullen worden verwijderd, maar dat de nieuwe regel enkel van toepassing zal zijn op nieuwe posts.

Particuliere gebruikers

"We willen niet dat Twitter door staten wordt gebruikt om het internationaal humanitair recht te schenden en willen regeringen ontmoedigen om zich daarmee bezig te houden", aldus Roth.

Ook zal Twitter tweets verwijderen die geplaatst zijn door particuliere gebruikers, indien die beelden van krijgsgevangenen delen met negatieve bedoelingen.

300 Russische accounts getroffen

Twitter zal vanaf nu ook stoppen met het aanraden van Russische accounts in de tijdlijn van mensen die hen niet volgen. Meer dan 300 Russische accounts zouden door de maatregel worden gelimiteerd. Dat wordt vooral gedaan om het bereik daarvan te beperken in het Westen. Twitter is in Rusland geblokkeerd.

"Deze maatregel vermindert drastisch de kans dat mensen op Twitter tweets van deze accounts zien, tenzij ze hen volgen", aldus Roth.

Bekijk ook: