AMS-IX

Storing internetknooppunt door fout techneut: 'Blijft mensenwerk'

ams-ix internet knooppunt storing
7 april 2022 om 10:46
Laatste update: 7 april 2022 om 10:52

De grote storing bij het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) woensdag ontstond doordat een techneut een fout maakte bij het installeren van nieuwe netwerkapparatuur.

Het ging mis bij het plaatsen van een zogeheten line-card in het datacenter. Voordat dat onderdeel in gebruik wordt genomen, worden er testen uitgevoerd waarbij netwerkverkeer over de verschillende poorten van de kaart moet lopen. "Bij de test ging het mis. Normaal doe je dat in isolatie van de rest van het platform, maar nu werd de testomgeving onderdeel van het grotere platform", vertelt AMS-IX woordvoerder Bram Semeijn. "Daardoor ontstond een lus, wat leidde tot verstoringen in de BGP-sessies van onze klanten. Zoiets escaleert vrij snel."

BGP (Border Gateway Protocol) regelt het internetverkeer tussen verschillende netwerken. Door de storing werd het internet bij veel Nederlandse particulieren en bedrijven ineens een stuk trager, doordat het verkeer om AMS-IX heen werd geleid. Semeijn: "Vergelijk het met het afsluiten van de snelweg A10 tijdens de spits, dan komen er files en gaan mensen andere routes zoeken, die niet zo snel zullen zijn."

Zo'n 25 minuten vielen driekwart van de sessies die via AMS-IX lopen weg. Semeijn: "Nadat de fout was ontdekt, werd alles snel hersteld naar hoe het was. Het ging vrij snel weer goed."

Belangrijkste internetknooppunt

De AMS-IX is het belangrijkste internetknooppunt van Nederland. Via dit knooppunt wordt de gegevensstroom tussen Nederlandse en internationale internetproviders verwerkt.

Het plaatsen van een line-card gebeurt volgens Semeijn zo'n honderd keer per jaar. Gisteren ging het door 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' mis. "Er zijn allerlei procedures om dit te voorkomen, maar het blijft mensenwerk. Er is altijd een kans dat er iets mis gaat. In dit geval zijn niet alle stappen uit de procedure correct gevolgd. We kijken ernaar hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen." 

Vorige grote storing in 2015

Grote storingen bij AMS-IX vinden zelden plaats. De vorige grote storing was volgens Semeijn in 2015. Toen waren de gevolgen urenlang te merken. "Bij die storing ontstond een domino-effect, waarbij ook andere internetknooppunten uitvielen, waardoor de problemen langer duurden. Dat was nu niet het geval."