© OpenAI

AI maakt nu nog realistischere afbeeldingen op basis van beschrijvingen

Resultaat voor 'Teddyberen mengen chemicaliën als gekke wetenschappers, steampunk'

Kunstmatige intelligentie

AI maakt nu nog realistischere afbeeldingen op basis van beschrijvingen

09-04-2022 20:22 Laatste update: 20:22

Onderzoeksgroep OpenAI heeft een verbeterde versie onthuld van het systeem DALL-E dat met kunstmatige intelligentie realistische afbeeldingen of digitale kunstwerken kan maken op basis van beschrijvingen.

De eerste versie van DALL-E, een portmanteau van 'Salvador Dali' en 'WALL-E', werd vorig jaar uitgebracht. De software genereerde afbeeldingen gebaseerd op een geschreven beschrijving, zoals bijvoorbeeld 'een radijs in een tutu die met een hond wandelt'. 

Deze week presenteerde de groep onderzoekers een verbeterde versie van de software. De nieuwe versie zou sneller werken en kan afbeeldingen met hogere resoluties genereren. Ook kan DALL-E 2 nu afbeeldingen aanpassen. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld aan de AI opdragen om een schilderij op de muur te veranderen. Daarbij wordt rekening gehouden met een heleboel details, zoals schaduwen die bij een verwijderd object horen. 

Een andere nieuwe tool heet 'variaties'. Daarmee kunnen gebruikers een afbeelding uploaden, waarna DALL-E 2 een aantal vergelijkbare afbeeldingen genereert. De tool kan ook worden gebruikt om twee verschillende afbeeldingen te combineren.

Geen controversiële afbeeldingen

OpenAI heeft ervoor gezorgd dat DALL-E 2 niet kan worden gebruikt om controversiële afbeeldingen te genereren. Er is bijvoorbeeld een watermerk in elke afbeelding, dat moet aantonen dat het door een AI werd gecreëerd. De software kan ook geen afbeeldingen maken die haatsymbolen of geweld tonen, of die seksueel van aard zijn.

Om te voorkomen dat de software wordt gebruikt om nepnieuws te maken, hebben de onderzoekers er ook voor gezorgd dat de AI geen herkenbare gezichten van echte mensen kan nabootsen. Zelfs als namen als Mona Lisa worden gebruikt, zal DALL-E 2 een gezicht genereren dat niet op het beroemde schilderij lijkt.

Nog niet beschikbaar

Net zoals zijn voorganger zal DALL-E 2 nog niet beschikbaar worden gemaakt voor commerciële doeleinden. Aangezien de technologie nog volop in ontwikkeling is, zullen alleen goedgekeurde partijen zoals wetenschappers toegang krijgen. Om toegang tot de technologie te krijgen, kan je je via deze link aanmelden.

Voor de gebruikers gelden nog limieten. Ze zullen de afbeeldingen bijvoorbeeld nog niet kunnen delen in apps of websites.

OpenAI hoopt de technologie uiteindelijk wel beschikbaar te maken voor commerciële toepassingen. De groep spreekt van een 'gefaseerd proces'. "Aan de hand van de feedback die we krijgen, blijven we evalueren hoe we deze technologie veilig kunnen vrijgeven", aldus Prafulla Dhariwal, een van de onderzoekers van OpenAI.

Bekijk ook: