Werkomstandigheden

Tijdelijke gametesters Activision VS krijgen vast contract

7 april om 18:08
Laatste update: 7 april om 18:13

Alle tijdelijke gametesters van gamegigant Activision Blizzard in de Verenigde Staten, zo'n 1.100 man, krijgen een vast contract. De beslissing volgt op maandenlange strijd om het lot van een aantal testers die meewerkten aan de Call of Duty-reeks.

De testers krijgen ook salarisverhoging. Beginnende gametesters krijgen vanaf nu 20 dollar (18 euro) per uur, waar ze eerder slechts 17 dollar kregen. In een verklaring aan The Verge zegt Activision Blizzard dat het 'ambitieuze plannen heeft voor de toekomst, en onze Quality Assurance (QA) medewerkers zijn daar een onmisbaar onderdeel van'. 

De verandering gaat per 1 juli in; de salarisverhoging is al vanaf 17 april van kracht. Activision Blizzard zou vorig jaar al van start zijn gegaan om verschillende tijdelijke werknemers een vast contract aan te bieden.
 

Strijd om vakbondsvorming

Testers van Raven Software, een studio die werkt aan de Call of Duty-games, staakten in december afgelopen jaar omdat freelance testers en testers met een contract voor bepaalde tijd ontslagen zouden worden. 

De gemoederen liepen hoog op rond het lot van de testers: werknemers van Raven Software vormden eind januari als eerste medewerkers van een groot gamebedrijf een vakbond. Activision Blizzard probeert vakbondsvorming te ontmoedigen en heeft de vakbond nog niet erkend.

Discriminatie en wangedrag

Activision Blizzard ligt ook sinds halverwege vorig jaar onder vuur omdat er sprake zou zijn van discriminatie en seksueel wangedrag op de werkvloer. Het betekent kopzorgen, nu dat Microsoft bezig is met een poging om het bedrijf over te nemen.

Verhalen over schrijnende werkomstandigheden zijn de game-industrie niet vreemd. Stelselmatig overwerk is niet ongewoon en de afgelopen jaren bleken meerdere grote gamemakers, waaronder het Franse Ubisoft, een cultuur van seksuele intimidatie te gedogen. Er vinden daarom bij veel gamebedrijven gesprekken plaats over vakbondsvorming of andere vormen van protest door het personeel.

Ziet de Metaverse er straks zo uit?