© The Fabricant

Ashton Kutcher The Fabricant metaverse mode fashion
Virtuele kleding

Ashton Kutcher investeert in Nederlandse maker van metaverse-mode

11 april om 09:31
Laatste update: 11 april om 09:31

De Amsterdamse maker van virtuele mode The Fabricant heeft zo'n 13 miljoen euro aan investeringen binnengehaald. Onder de investeerders zijn acteur Ashton Kutcher en Guy Oseary, ex-manager van onder andere Madonna en U2.

De investeringsronde werd geleid door blockchain-investeringsbedrijf Greenfield One. Met het geld wil The Fabricant zijn missie om een 'garderobe voor de metaverse' te bouwen sneller uitbreiden.

De metaverse is een reeks virtuele werelden die onderling met elkaar verbonden zijn en waar mensen kunnen samenkomen om te communiceren, spelen en te vergaderen. Grote techbedrijven zoals Facebook-moederbedrijf Meta en Microsoft zien in de metaverse de toekomst van het internet.

The Fabricant staat vooral bekend om het maken van virtuele mode, waarbij NFT’s worden gebruikt om het intellectueel eigendomsrecht van stukken vast te leggen. Door blockchain-technologie te gebruiken, moeten onnodige tussenpersonen worden weggelaten en moet de winstverdeling op een eerlijkere manier gebeuren. Ook wil The Fabricant zo duurzamere mode creëren.

NFT’s zijn een soort digitale certificaten van echtheid, die via blockchain-technologie moeten aantonen dat iemand de eigenaar van een digitaal object is. 

Virtuele marktplaats

Het bedrijf zet sinds kort in op The Fabricant Studio, een virtuele marktplaats waarin gebruikers zelf digitale mode kunnen ontwerpen, verhandelen en dragen. De feature werd in oktober vorig jaar gelanceerd en is volgens het bedrijf al gebruikt om duizenden digitale modestukken te ontwerpen. Voorlopig is het platform nog niet beschikbaar voor een breder publiek.

Daar hoopt de startup met de recente investering verandering in te brengen. The Fabricant wil dat 100 miljoen mensen hun virtuele kleding zullen gebruiken in 2025. Daarbij moet The Fabricant Studio een sleutelrol spelen. 

Maaria Bajwa, een investeerder bij Sound Ventures, het investeringsfonds van Kutcher en Oseary, zegt dat The Fabricant de eerste grote speler is die gebruikers mee laat ontwerpen. "Ze bouwen een zeer gebruiksvriendelijke ervaring die de complexiteiten van blockchain omzeilt."

Bekijk ook: wat is een NFT?