© b.rad916

Politie wil boete uitdelen maar het blijkt een lege zelfrijdende auto
Hoe geef je een robot een boete?

Politie wil boete uitdelen maar het blijkt een lege zelfrijdende auto

12-04-2022 09:13 Laatste update: 09:21

De politie van de Californische stad San Francisco heeft een zelfrijdende auto van het merk Cruise tegengehouden die 's nachts zonder lichten reed. Er bleek niemand in de auto te zitten.

De zelfrijdende auto werd 's nachts tegengehouden op een kruispunt toen agenten zagen dat de wagen zonder lichten reed. Toen een van de agenten naar de bestuurderskant stapte, zag hij dat de auto leeg was. Kort daarna reed de auto doodleuk door, ogenschijnlijk om een veiligere plaats te zoeken om stil te staan.

De auto besloot uiteindelijk om na het kruispunt tot stilstand te komen. Daarna kon de politie de wagen controleren, waarbij duidelijk werd dat de auto volledig autonoom werkte. 

Cruise, het merk dat de zelfrijdende taxi’s uitbaat, zei in een verklaring dat de politie hen na de stop contacteerde via een speciaal telefoonnummer dat het bedrijf voor politiediensten heeft aangemaakt. Uiteindelijk werd er geen boete uitgedeeld. Cruise zegt dat het nauw samenwerkt met de politiediensten om hen te leren omgaan met de zelfrijdende auto's.

Zelfrijdende taxi's van twee bedrijven

Cruise, een dochterbedrijf van General Motors (GM), is een van de twee aanbieders van zelfrijdende taxi's in San Francisco. De andere is Waymo, een zusterbedrijf van Google. De twee bedrijven bieden sinds kort volledig zelfrijdende auto's aan op de openbare weg, waarbij geen chauffeur meer nodig is. De auto’s bevatten wel nog een stuur en pedalen.

Ook daar komt binnenkort wellicht verandering in. Op verzoek van GM heeft de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid, de NHTSA, nieuwe regels doorgevoerd die zelfrijdende auto’s zonder pedalen of stuur op de openbare weg toelaten.

Voordat een fabrikant zo'n stuurloze auto de baan op mag sturen, moet het eerst nog langs bij de NHTSA. Door de regels moet het wel gemakkelijker worden om de technologie op de openbare weg te testen. Dat is cruciaal voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, omdat die veel rijuren moeten maken om autonoom te leren rijden.

Wanneer komen zelfrijdende auto's naar Nederland?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s