Cybercrime

Een van de grootste hackerforums offline gehaald door Europol

12 april 2022 om 14:29
Laatste update: 12 april 2022 om 14:29

Een groot ondergronds forum voor criminele hackers is door een internationale operatie uit de lucht gehaald. De vermoedelijke beheerder van het RaidForums-netwerk en twee mogelijke handlangers zijn opgepakt.

Het in 2015 opgerichte RaidForums had volgens Europol meer dan een half miljoen gebruikers en was daarmee een van de grootste hackersforums. De hackers verkochten er toegang tot gestolen data van Amerikaanse en Britse bedrijven. Daarin stonden miljarden creditcardgegevens, rekeningnummers, burgerservicenummers, gebruikersnamen en wachtwoorden van miljoenen mensen. Zulke informatie kan worden gebruikt om mee te frauderen.

De vermoedelijke beheerder is een 21-jarige Portugees, die in januari werd gearresteerd in Groot-Brittannië, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij zit nog vast in afwachting van uitlevering aan de VS.

Een andere verdachte is een 21-jarige man uit Londen. Hij werd in maart gearresteerd en is inmiddels weer vrij. Bij zijn arrestatie hebben de Britse autoriteiten honderdduizenden euro's aan virtueel geld in beslag genomen.

De domeinnamen van het forum zijn overgenomen. Op de site staat nu een grote melding dat de autoriteiten de site in handen hebben.

Aan de internationale operatie werkten naast Europol ook overheidsdiensten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Portugal en Roemenië mee.