Sonos koopt Nederlandse startup voor 100 miljoen dollar
Audio-innovatie

Sonos koopt Nederlandse startup voor 100 miljoen dollar

12-04-2022 15:23 Laatste update: 16:42

Speakerfabrikant Sonos heeft 100 miljoen dollar (92 miljoen euro) neergeteld om de Nederlandse omvormerstartup Mayht over te nemen. Het bedrijf noemt de technologie van Mayht ‘revolutionair.’

Sonos maakte de overname van de startup uit Nieuw-Vennep vandaag bekend. De technologie van Mayht is volgens Sonos baanbrekend omdat het luidsprekers kleiner kan maken zonder daarbij geluidskwaliteit op te offeren.

Audio-omvormers worden in speakers gebruikt om elektronische signalen om te zetten naar geluid. De omvormers die Mayht gebruikt, de zogenaamde Heartmotion-drivers, zouden in staat zijn dezelfde output te hebben als een conventionele omvormer die twee keer zo’n grote diameter heeft. De heartmotion-drivers zouden zichzelf ook balanceren, waardoor speakers niet zouden trillen.

Bovendien heeft de technologie een stuk minder energie nodig om geluid te produceren. De heartmotion-drivers zouden volgens Mayht tot vijf keer minder wegen dan omvormers van concurrenten, zonder in te leveren aan output.

“Het was altijd onze droom om een nieuwe standaard te zetten in de audio-industrie", zegt Mattias Scheek, ceo van Mayht. "De integratie van onze technologie in de producten van Sonos zal een nieuwe revolutie teweeg brengen in geluid met hoge kwaliteit." 

In mei meer details

Wat opvalt aan de overname is het prijskaartje. Dat toont aan hoe belangrijk Sonos de technologie vindt. "Mayhts doorbraak in omvormertechnologie stelt Sonos in staat een nieuwe sprong vooruit te maken in ons productportfolio," zegt Sonos-ceo Patrick Spence. Sonos maakt in mei meer details over de overname bekend.

De aankoop van Mayht volgt nadat Sonos in de afgelopen jaren betrokken was bij meerdere patentconflicten. In januari won het bijvoorbeeld een rechtszaak tegen Google, nadat het de techreus beschuldigde van schendingen van zijn patentrechten. De strijd om patenten speelt ook mee bij de nieuwe overname. Mayht zegt ruim 50 patenten en patentaanvragen op zijn naam te hebben.

TU Delft en Martin Garrix

Mayht werd in 2016 opgericht door de broers Mattias en Timothy Scheek. Zij maakten als kinderen al spelenderwijs hun eerste speakers, nadat ze gefascineerd raakten door de subwoofer van hun vader.

De TU Delft investeerde al vroeg in de startup. Mattias Scheek studeerde er eerder Industrieel Ontwerpen. Ook Forward.one, co-founder Max van den Berg (CCO), het Zweedse bedrijf Exeger en de bekende Nederlandse dj en producer Martin Garrix investeerden in het bedrijf.

Bekijk ook: