Marktplaats stopt met functie Gelijk Oversteken, alternatief nog in ontwikkeling
Marktplaats als tussenpersoon

Marktplaats stopt met functie Gelijk Oversteken, alternatief nog in ontwikkeling

13-04-2022 07:29 Laatste update: 15:38

Marktplaats stopt met de functie Gelijk Oversteken, waarbij een verkoper pas betaald krijgt als de koper het product ontvangen heeft. Marktplaats werkt nog aan een alternatief voor de functie.

Openstaande transacties die met Gelijk Oversteken zijn gedaan, worden nog wel afgehandeld, meldt Marktplaats. Voor nieuwe betalingen is de functie niet meer beschikbaar. Waarom Gelijk Oversteken nu al verdwijnt, wil Marktplaats desgevraagd niet aan RTL Nieuws vertellen. “Op dit moment wordt een nieuwe, verbeterde service ontwikkeld. Om die reden kunnen we nog geen antwoord geven op vragen", aldus Marktplaats-woordvoerder Maaike Veeling.

Gelijk Oversteken moest Marktplaats-gebruikers meer vertrouwen geven in zowel het kopen als versturen van spullen. Marktplaats fungeerde als tussenpersoon en hield het aankoopbedrag vast totdat de koper het product ontvangen had. Zo wist de koper dat de betaling veilig was, en wist de verkoper dat het geld niet achterwege zou blijven.

Alternatief gaat meer controleren

Mocht een product niet aankomen, kon de koper het geld weer eenvoudig terugkrijgen. Ontvangst werd gecontroleerd via de Track & Trace-gegevens van de pakketdienst: bij bezorging maakte Marktplaats het geld over naar de verkoper. Gelijk Oversteken kostte 40 cent plus 4,5 procent van het aankoopbedrag.

Het alternatief dat nu wordt ontwikkeld en moet meer bieden dan Gelijk Oversteken. "Bij deze nieuwe service ben je niet alleen beschermd als je pakket niet is verstuurd door de verkoper, maar ook wanneer het product beschadigd aankomt of de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken met de verkoper", aldus Marktplaats.

Het is nog niet bekend hoe Marktplaats die details gaat controleren. Ook is nog niet duidelijk wanneer het alternatief beschikbaar komt.

Luister ook onze podcast: