Musk: Twitter-bestuur handelt niet in belang van aandeelhouders
Strijd om Twitter

Musk: Twitter-bestuur handelt niet in belang van aandeelhouders

17-04-2022 10:03 Laatste update: 10:18

Het bestuur van Twitter doet volgens Elon Musk niet wat het beste is voor de aandeelhouders van het bedrijf. Het bestuur heeft na Musks overnamebod een constructie opgetuigd die kan verhinderen dat Twitter wordt overgenomen.

"Hun economische belangen komen simpelweg niet overeen met die van de aandeelhouders", reageerde Musk op een tweet van iemand die wijst op het kleine aantal aandelen van Twitter dat bestuursleden bezitten.

De topman van Tesla deed eerder deze week een overnamebod van ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro). Als de overname slaagt, wil hij het bedrijf van de beurs halen. Twitter is op dit moment zo'n 34 miljard dollar waard op de beurs.

Twitter ging vrijdagavond in de tegenaanval met een zogeheten gifpil. Daarbij krijgen andere aandeelhouders de mogelijkheid om goedkoop aandelen bij te kopen als Musk op de beurs massaal aandelen opkoopt. Op die manier verwatert zijn belang, maar ook dat van andere aandeelhouders.

Andere investeerders

Musk zou ook andere investeerders polsen om mee te doen met een overnamebod, schreef de Amerikaanse krant New York Post zaterdag. Volgens bronnen van de krant zouden ze binnen enkele dagen een nieuw voorstel kunnen presenteren om het platform in te lijven.

Of Musk Twitter een geheel nieuw aanbod zou doen - zijn huidige bod verhogen - of dat nieuwe partners zelf aandelen kopen, is nog niet duidelijk.

Vrijheid van meningsuiting

"Na mijn belegging realiseer ik me dat dit bedrijf niet zal floreren, noch zijn maatschappelijke taak vervult in zijn huidige vorm. Twitter moet daarom veranderen in een niet-beursgenoteerd bedrijf", schreef Musk in een toelichting op zijn overnamebod.

"Ik heb in Twitter geïnvesteerd omdat ik geloof in het potentieel ervan om hét platform voor vrijheid van meningsuiting voor de hele wereld te zijn. En ik geloof dat vrijheid van meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie", vervolgt Musk.