'Ben ik de rotzak?' Kunstmatige intelligentie geeft advies
Reddit

'Ben ik de rotzak?' Kunstmatige intelligentie geeft advies

20-04-2022 19:19 Laatste update: 19:28

Am I The Asshole? - Ben Ik De Rotzak? - is één van de populairste pagina's op forumsite Reddit. Twee programmeurs hebben nu een kunstmatige intelligentie gebouwd op basis van dit adviesforum, die bezoekers automatisch vertelt of zij fout zaten bij een ruzie.

Anonieme Reddit-gebruikers schrijven op r/AmITheAsshole (AITA) over situaties waarbij ze in conflict kwamen met iemand in hun leven. Bezoekers van het forum geven vervolgens hun oordeel: was de schrijver redelijk, of juist niet?

Het forum werd de afgelopen jaren zeer populair. Zo bestaat er een Twitter-account dat de meest aparte adviesvragen dagelijks online herpubliceert.

Programmeurs Morry Kolman en Alex Petros trainden drie kunstmatige intelligenties door ze te trainen op reacties van opiniërende AITA-bezoekers. Eén intelligentie kreeg alleen reacties van bezoekers te zien die de anonieme advieszoekers ongelijk gaven, een ander kreeg alleen reacties te zien die vonden dat de schrijver redelijk had gehandeld, en de derde werd getraind op een mix aan reacties.

Ben jij de rotzak?

Het resultaat is AreYouTheAsshole.com. Je kunt op deze site een adviesvraag invoeren. De drie bots proberen je vraag vervolgens te beantwoorden.

Fans delen screenshots van hun adviesvragen en de antwoorden van de bots op een eigen subreddit. De drie kunstmatige intelligenties geven onder andere hun mening over het plot van Jurassic Park: "Het maakt niet uit dat de velociraptors de kinderen bijna opaten, het is nog steeds niet cool om ze tot leven te wekken en ze vervolgens ergens te houden waar mensen door ze opgegeten zouden kunnen worden", knort één van de bots. Een ander vindt dat de bouwers "het park als dierentuin moeten exploiteren, niet als een attractiepark. En je moet eigenlijk een vergunning aanvragen."

De drie bots hebben nog vaak moeite met de vragen: ze kunnen zeker bij meer complexe situaties niet altijd goed onderscheiden wie wie is. Maar de toon van de antwoorden ligt bijzonder dicht bij die van AITA - en soms rolt er zelfs wijs advies uit. 

"Wanneer je de resultaten leest, let dan vooral op de manier waarop de kunstmatige intelligentie ideeen samenstelt uit stukjes menselijke redenering", schrijven de makers op de website. "Soms komen er fantastische resultaten uit, maar de kunstmatige intelligentie probeert vooral fundamenteel de manier waarop mensen hun mening beargumenteren na te doen. De 'meningen' zijn echter niet goed beredeneerd - ze ontstaan omdat de bots patronen in menselijke uitspraken kunnen herkennen."

Wordt smart home gemakkelijker met Matter?