Appmakers boos: Apple gaat oudere apps en games verwijderen
Dertig dagen tijd om te updaten

Appmakers boos: Apple gaat oudere apps en games verwijderen

25-04-2022 09:14 Laatste update: 09:14

Apple staat op het punt om veel apps en games uit zijn App Store te verwijderen omdat deze al langere tijd niet zijn bijgewerkt. Appmakers krijgen 30 dagen om hun apps alsnog te updaten.

Meerdere makers van apps en games voor iOS en Mac melden op sociale media dat ze bericht van Apple hebben gekregen, schrijft The Verge. "Deze app is al een aanzienlijke tijd niet geüpdatet en staat daarom op de planning om verwijderd te worden over 30 dagen", schrijft Apple aan ontwikkelaars.

Gebruikers die de oudere apps al op hun apparaat hebben staan, houden die apps maar opnieuw installeren kan straks niet meer. Ontwikkelaars die hun app of game beschikbaar willen houden, krijgen van Apple 30 dagen om die bij te werken.

'Belachelijk: game is al af'

Ontwikkelaars reageren onthutst op het bericht van Apple. "Dit is niet cool. Games voor spelcomputers uit het jaar 2000 zijn nog steeds te koop", schrijft Protopop Games-ontwikkelaar Robert Kabwe. "Dit is een oneerlijke barrière voor indie-ontwikkelaars", voegt hij daaraan toe: 30 dagen is weinig tijd om een app te updaten.

Game-ontwikkelaar Emilia Lazer-Walker ziet ook een aantal van haar games op de schopstoel belanden. "Games kunnen bestaan als volbrachte objecten. Deze projecten zijn niet geschikt voor updates of een live-service-model, het zijn volbrachte kunstwerken van jaren geleden."

Verschil met fysieke media

Apple licht het beleid toe op de pagina 'App Store Verbeteringen'. Er staat dat de regels gelden voor alle apps. Doel is om te zorgen dat gebruikers van Apple-producten altijd apps en games kunnen downloaden die up-to-date zijn. Er wordt geen specifieke termijn genoemd waarna apps in de gevarenzone belanden. Ook is niet duidelijk sinds wanneer dit beleid geldt, en waarom meerdere ontwikkelaars tegelijk nu bericht van Apple krijgen.

Game-ontwikkelaar Ryan McLeod wijst op de mogelijkheid om films en games van decennia oud nog wel te kunnen kopen, bekijken en spelen. Critici hekelen de strikte houding van Apple, waarbij niet eens gekeken zou worden naar de noodzaak van een update.

Groot verschil is wel dat fysieke media niet onderhevig zijn aan veranderen van de verkoper, zoals dat bij de App Store wel het geval is. Apple wil dat alle games en apps in zijn winkel geschikt zijn voor de nieuwste versie van iOS, macOS etcetera. Apple ondersteunt zijn apparaten gemiddeld zo'n zes jaar lang met de nieuwste besturingssystemen. Daarna stopt de ondersteuning, en krijgen gebruikers geen updates meer en ook geen garantie op oudere apps.

Review iPhone 13