Vijf jaar celstraf voor Marktplaats-crimineel die ruim 3 ton stal
Phishing-truc

Vijf jaar celstraf voor Marktplaats-crimineel die ruim 3 ton stal

25-04-2022 15:50 Laatste update: 17:05

Een 31-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor de diefstal van 340.000 euro. Zijn slachtoffers werden via Marktplaats verwezen naar phishingwebsites met nagemaakte sites van Nederlandse banken.

De truc van de oplichter draaide om het benaderen van verkopers op Marktplaats, meldt de rechtbank in het vonnis. De verkopers kregen van de man een via WhatsApp een link naar een namaakversie van de site van hun bank, om de online betaling in orde te maken. Als de verkopers inlogden op die namaaksites, kon de veroordeelde hun bankgegevens buitmaken.

Zo kon de man inloggen, geld wegsluizen en vroeg hij in sommige gevallen zelfs bankpassen aan in naam van zijn slachtoffers. Tussen juli 2019 en juni 2021 maakte de man 39 slachtoffers, waarbij hij in totaal bijna 340.000 euro wist buit te maken.

Bij één slachtoffer werd ruim 166.000 euro gestolen. Een ton van dat bedrag is door de Rabobank is veiliggesteld, de rest wordt vergoed.

De politie en Marktplaats maken samen al langer jacht op criminelen die deze phishingtruc gebruiken. De man in kwestie handelde niet alleen, maar gaf een medeverdachte instructies hoe hij slachtoffers via apps als WhatsApp en Snapchat moest benaderen.

Geldezel en vuurwapen

Verder had de verdachte contact met een zogenoemde 'money mule' die al bij de politie bekend was uit ander onderzoek. Zo'n 'geldezel' of katvanger stelt zijn of haar bankrekening beschikbaar als sluis. Zo kunnen de echte daders vaak anoniem blijven.

De veroordeelde Amsterdammer had ook een vuurwapen in bezit en ontnam de slachtoffers volgens de rechter het vertrouwen in digitaal betalingsverkeer. De man krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar en moet het gestolen bedrag van bijna 340.000 euro terugbetalen.