'Trollenleger Rusland verspreidt nepnieuws vanuit fabriek in Sint-Petersburg'
Trollenfabriek

'Trollenleger Rusland verspreidt nepnieuws vanuit fabriek in Sint-Petersburg'

01-05-2022 11:14 Laatste update: 11:21

Rusland heeft een oude fabriek in de stad Sint-Petersburg ingericht als een 'trollenfabriek', van waaruit desinformatie wordt verspreid. De zogenoemde trollen vallen onder andere critici van het Kremlin lastig en zijn ook actief op de sociale mediaprofielen van bekende artiesten.

Het hoofdkantoor van het trollenleger zou gevestigd zijn in een fabriek van een bedrijf dat militaire uitrusting en technologie produceert. Vanuit de fabriek zouden 'leugens worden verspreid' via sociale media en in reacties op populaire websites, meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van externe onderzoekers.

Betaalde werknemers van de trollenfabriek zouden zich niet alleen richten op politici, maar ook op bijvoorbeeld muzikanten en bands uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en India. Ook gebruiken ze online platforms om nieuwe 'trollen' te werven.

Van Boris Johnson tot Tiësto

Volgens het ministerie zijn accounts van verschillende Britse ministers, onder wie premier Boris Johnson, benaderd. Ook onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en EU-buitenlandchef Josep Borrell vormden een doelwit, net als de bands Daft Punk en Rammstein en dj's David Guetta en Tiësto.

"We kunnen niet toestaan dat het Kremlin en zijn trollen onze online ruimtes binnendringen met hun leugens over de illegale oorlog van Poetin", zegt Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss.

Instagram, YouTube en TikTok

De Britse regering heeft zijn bondgenoten op de hoogte gebracht van de bevindingen. "We zullen nauw samen blijven werken met bondgenoten en mediaplatforms om de Russische informatieoperaties te ondermijnen", aldus Truss.

Sporen van de Russische operatie zijn aangetroffen op acht online platforms, zoals Instagram, YouTube en TikTok. Volgens de onderzoekers is er een vermoedelijke link tussen de operatie en oligarch Jevgeni Prigozjin, die nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin.

"Dit zijn verraderlijke pogingen van Poetin en zijn propagandamachine om de wereld te misleiden over de brutaliteit die hij toebrengt aan de bevolking van Oekraïne", aldus de Britse minister van Cultuur, Nadine Dorries. "Dit bewijs zal ons helpen om Russische desinformatie effectiever te identificeren en te verwijderen." Het ministerie maakte niet bekend wie de onderzoekers waren vanwege zorgen over hun veiligheid.

Tactiek

De Russische trollen focussen zich volgens het onderzoek steeds meer op het plaatsen van reacties op sociale media en nieuwssites in plaats van het publiceren van eigen video's of artikelen. Dat doen ze in de hoop minder snel gedetecteerd te worden door techbedrijven. De trollen roepen ook mensen op om zich te richten op de profielen van tegenstanders en Kremlin-critici en hen te spammen met pro-Kremlin-reacties.

Verder zoeken ze ook steeds vaker naar berichten van echte gebruikers die in overeenstemming zijn met de Kremlin-regels en proberen vervolgens het bereik van die berichten te vergroten.