Getest: Sennheiser draadloze doppen
Bright Review

Getest: nieuwe draadloze oordoppen van Sennheiser

2 mei 2022 om 08:14
Laatste update: 2 mei 2022 om 08:14

Sennheiser heeft twee paar fraaie draadloze oordoppen uitgebracht: de Sport True Wireless en Momentum True Wireless 3. Bright-tester Rutger heeft ze geprobeerd.

De Sport True Wireless-oordoppen zijn bedoeld om mee te sporten. Om dat mogelijk te maken zijn ze stof- en spatwaterdicht (IP54) en hebben ze een extra vinnetje bovenop om ze steviger vast te kunnen zetten in je oor. In de doos vind je vier setjes van verschillende maten om de doppen precies in je oor te laten passen. Dat is wel even puzzelen in het begin. Maar het is zowel mij als mijn zoon gelukt om een combo van vinnetjes en plugs te vinden waarmee de doppen goed blijven zitten.

De plugs die in je oren gaan zijn er in drie verschillende maten én twee verschillende soorten. Afhankelijk van je voorkeur kun je open of gesloten oorpluggen gebruiken. Voor het hardlopen is een open variant veiliger, in de trein is een gesloten wellicht prettiger. Behalve het veranderen van het plugje, moet je ook in de Sennheiser Smart Control-app aangeven welke variant je geïnstalleerd hebt. Helaas is er geen ruimte in het oplaaddoosje om extra oorpluggen mee te nemen. Ik vermoed dus dat de meeste gebruikers één variant kiezen en die dan maar altijd gebruiken.

De Sport True Wireless-oordoppen zijn te koop voor 129 euro en dat is een prima prijs voor deze goed klinkende oordoppen van een gerenommeerd merk. In de open setting krijg je meer omgevingsgeluid mee en dat verstoort de muziekbeleving natuurlijk enigszins. Maar het is ook de USP van deze doppen. Want bijna alle concurrentie (die niet via botgeleiding werkt) sluit je af van de buitenwereld.

De Sport True Wireless zijn in mijn gebruik niet uit mijn oren gevallen, maar het voelt voor mij persoonlijk wel wat onwennig om zulke relatief grote doppen te dragen met mijn oren. Het vertrouwen groeit vast na meer gebruik. Zoek je dus een hoofdtelefoon voor het sporten in de openbare ruimte, dan zijn deze units aan te raden.

Links de Momentum True Wireless 3, rechts de Sport True Wireless

Sjieke doos, fraai geluid

Voor top geluid, waarbij de wereld juist altijd buitengesloten wordt, moet je de Momentum True Wireless 3 hebben. Een koptelefoon met 7 mm drivers en een fraai natuurlijk geluid. Ruisonderdrukking werkt niet alleen bij constante geluiden zoals in een trein of vliegtuig, maar ook binnenshuis bij minder voorspelbare geluiden voel je je afgesloten van de buitenwereld. Je kunt eenvoudig overschakelen op de transparantiemodus als je wilt, waarbij de drie microfoons in de doppen juist het omgevingsgeluid doorgeven.

Met een prijs van 249,90 euro zijn de Momentum-doppen niet goedkoop. Standaard heb je wel een sjiek doosje dat draadloos opgeladen kan worden. Maar dat doosje is dan wel weer van een formaat dat je niet in een broekzak wil dragen omdat hij relatief diep is. Ook steekt het relatief nauw hoe je de doppen in je oren hebt om het perfecte geluid te hebben. Soms is het even zoeken voordat ze perfect afsluiten en er geen geluid lekt. Maar als dat gelukt is, lijk je in de muziek te zitten.

Net als bij de Sport-variant kun je de pasvorm op maat maken door ringen en doppen te vervangen. De ringen zijn wat subtieler dan bij de Sport-versie en er zijn geen doppen meegeleverd om geluid door te laten bij deze koptelefoon. De Momentum True Wireless 3 is een set goed klinkende doppen voor als je even niks meer met de buitenwereld te maken wil hebben.  

Rutger Middendorp test gadgets en auto's voor Bright.