Bottleneck voor Apple

'Apple blijft te afhankelijk van China'

2 mei 2022 om 12:06
Laatste update: 3 mei 2022 om 11:01

Apple zou nog altijd te afhankelijk zijn van China als grote schakel in zijn mondiale toeleveringsketen. Het bedrijf verwacht voor dit kwartaal miljarden minder omzet vanwege de coronalockdowns in China.

Apple noteerde vorige week een recordomzet, naar het bedrijf waarschuwde in de toelichting naderhand voor minder rooskleurige cijfers over het huidige kwartaal. Apple verwacht voor dit kwartaal 4 tot 8 miljard dollar minder omzet dan verwacht als gevolg van de lockdowns in China.

Die verlaagde omzetverwachting wijst volgens Bloomberg op een te grote afhankelijkheid van China. Apple haalt zijn onderdelen van over de hele wereld, onder andere de VS, India, Vietnam en Japan. Maar veruit de meeste Apple-producten worden in elkaar gezet en verpakt in China. Dat zou het bedrijf moeten veranderen, schrijft de krant.

Apple-topman Tim Cook zei tegen investeerders: "Vrijwel alle getroffen assemblage-fabrieken zijn weer herstart". Dat zou de verwachte omzetdaling moeten verzachten, maar nieuwe lockdowns in de herfst zijn nog niet uit te sluiten, schrijft ook The Wall Street Journal.

Apple spreidt al wel iets meer

De productie van de nieuwe iPhone 14's start waarschijnlijk pas in augustus, waardoor Apple nog even de tijd heeft om nieuwe vertragingen af te wenden.

Apple heeft voorzichtig kleine delen van zijn assemblage naar andere landen verplaatst: iPhones in Brazilië en India, iMacs in Ierland en AirPods in Vietnam. Ook maakt Apple meer van zijn eigen chips in de VS. "We blijven kijken naar optimalisaties", zei Cook over de drukverdeling in de keten van Apple.

Cook tevreden

Toch is Cook ook te spreken over de prestaties van Apple tijdens meerdere lockdowns de afgelopen jaren. "Als je uitzoomt en kijkt naar hoe de toeleveringsketen het heeft gedaan, dan is die heel veerkrachtig geweest", aldus Cook. "Iedereen heeft moeite gehad met de aanvoer van chips en ik denk dat we het goed hebben gedaan wat betreft het corona-deel daarvan."

Cook stond als voormalig operationeel topman van Apple aan de wieg van de huidige methode, die leunt op China. In goede tijden heeft dat gezorgd voor sterke productie- en verkoopcijfers.

Bovendien zou de productie in China belangrijk zijn voor de populariteit van Apple in het land. De keerzijde is dat Chinezen door de productieproblemen dit kwartaal minder geneigd zijn om bij Apple te kopen, zei financieel topman Luca Maestri tegen investeerders.