'Netflix en Google moeten meebetalen aan telecomnetwerken'
'Eerlijke bijdrage leveren'

'Netflix en Google moeten meebetalen aan telecomnetwerken'

02-05-2022 16:00 Laatste update: 16:00

Grote techbedrijven zoals Google, Netflix en Facebook-moederbedrijf Meta moeten mogelijk een financiële bijdrage gaan leveren aan de Europese telecomnetwerken. Eurocommissaris Margrethe Vestager laat onderzoeken wat de mogelijkheden hiertoe zijn.

Vestager vindt dat de grote techbedrijven 'een eerlijke bijdrage aan telecomnetwerken' moeten leveren, zei ze vandaag tijdens een persconferentie. Ze wijst op techbedrijven die zeer veel internetverkeer genereren, terwijl dat verkeer wordt betaald door de providers.

"Dat internetverkeer is wat hun bedrijf mogelijk maakt, maar ze hebben niet daadwerkelijk bijgedragen aan het mogelijk maken ervan, en ook niet aan de uitrol van snellere verbindingen", aldus de eurocommissaris. "We zijn bezig een grondig begrip te krijgen van hoe we dit kunnen veranderen." 

Miljarden voor de EU-economie

Netflix, Amazon, Apple, Microsoft, Meta en Google-moederbedrijf Alphabet zijn samen verantwoordelijk voor 56 procent van het wereldwijde dataverkeer, stelt de telecomlobbygroep ETNO vandaag in een nieuw onderzoek. Een jaarlijkse bijdrage van 20 miljard euro aan netwerkkosten door de techreuzen zou de EU-economie volgens ETNO een boost van 72 miljard euro kunnen geven. Dat zou goed zijn voor '840.000 banen per jaar'. Onder andere Deutsche Telekom en Orange zijn aangesloten bij ETNO.

EU pakt techreuzen aan

Vestager gaat niet mee met de oproepen van de telecomaanbieders om de EU-fusieregels te versoepelen. Daardoor zouden er grotere bedrijven ontstaan die beter in staat zouden zijn om te investeren in snellere netwerken. Vestager zegt hier geen goede argumenten voor te hebben gehoord.

Recent kwamen de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement al tot een akkoord over twee wettenpakketten, de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA). Daarin staan tal van strengere regels voor techbedrijven, die enorme boetes kunnen krijgen als ze die overtreden. De regels moeten vooral de macht van techreuzen zoals Google, Apple en Meta beperken en consumenten beter beschermen.

Miljoenen aan lobbyisten

Net als de telecomproviders geven ook de Amerikaanse techbedrijven miljoenen euro's per jaar uit aan lobby-activiteiten in Brussel. Apple, Google, Meta, Amazon en Microsoft gaven daar vorig jaar naar schatting 27 miljoen euro aan uit.

Nieuwe regels techreuzen: dit gaat er veranderen