Tweede browser achter Chrome: Microsoft Edge haalt Safari in
Browser Wars

Tweede browser achter Chrome: Microsoft Edge haalt Safari in

03-05-2022 18:55 Laatste update: 20:10

Microsoft Edge is voor het eerst de op een na meestgebruikte internetbrowser op pc. De browser haalt daarmee Apples Safari in.

Dat blijkt uit onderzoek van StatCounter, dat het gebruik van browsers wereldwijd in de gaten houdt. Met 10,07% van de markt in handen loopt Edge overigens nog steeds flink achter op koploper Chrome. De Google-browser is op zo'n 66 procent van alle pc's geïnstalleerd.

Edge vecht het al langer uit met Safari, de browser van Apple, om de tweede plek. Safari is de basisbrowser voor Mac-computers, maar moet het qua gebruikscijfers vooral van zijn mobile-versie hebben.

Ondertussen zakt de populariteit van Firefox weer in. Begin dit jaar liep het marktaandeel van deze browser op naar boven de 9 procent, maar deze ligt inmiddels weer rond de 7 procent.

Vrij nieuwe browser

De browser van Microsoft is nog vrij nieuw. Hoewel Edge officieel in 2015 op de markt kwam, is de huidige versie pas een jaar of drie uit. De oorspronkelijke versie van Edge, gebouwd op eigen software van Microsoft, was namelijk verschrikkelijk onpopulair.

Sinds de browser opnieuw is opgebouwd op basis van de Chromium-code van Google, die ook de basis vormt van Chrome, neemt het gebruik van Edge toe. Internet Explorer, de oude browser van Microsoft, wordt vanaf volgende maand niet meer ondersteund.

Zo haal je alles uit een iPhone