Hybride winkelen: Amac laat klanten videobellen met winkelmedewerkers

Een winkelmedewerker en Roelof de Rijk van Amac

Videobellen met de winkel

Hybride winkelen: Amac laat klanten videobellen met winkelmedewerkers

04-05-2022 06:00 Laatste update: 06:08

Apple-reseller Amac laat bezoekers van zijn webwinkel vanaf nu videobellen met medewerkers in de fysieke winkels. Klanten kunnen zo advies krijgen of producten bekijken, maar ze hoeven zelf niet hun camera aan te zetten. "We willen het zo laagdrempelig mogelijk maken."

Na hybride werken komt er nu ook hybride winkelen, denkt Amac, de Nederlandse Apple Premium Reseller. Bezoekers van de webwinkel van Amac zien vanaf vandaag op productpagina's de knop 'Spreek een expert'. Klikken ze daar op, dan worden ze verbonden met een medewerker in een winkel. 

"Ze krijgen de medewerker meteen in beeld en de klant en de medewerker kunnen elkaar horen, maar als klant hoef je de camera niet aan te zetten. Dat doen we om het zo laagdrempelig mogelijk  te maken om een gesprek te starten. Je kunt dus anoniem met ons praten als je dat wilt", vertelt Roelof de Rijk, commercieel directeur van Amac. 

iPhone op selfiestick

Het videobelplatform is vanaf nu beschikbaar in twintig van de vijftig Amac-winkels. "Per winkel is er één iPhone met een speciale app die overgaat als er een klant vanaf de website een gesprek wil starten. Een beschikbare medewerker neemt dan op", aldus De Rijk. De videobeldienst is elke dag tot 9 uur ’s avonds beschikbaar.

Voor de dienst hebben de winkels een set met een iPhone op een selfiestick en een koptelefoon. "Zodat het geluid ook goed klinkt en je mensen niet op de speaker hoeft te zetten." Na afloop van een videogesprek kunnen klanten een link krijgen om meteen hun gewenste producten te bestellen. 

Persoonlijk advies

De nieuwe dienst is volgens De Rijk bedoeld om online-klanten dezelfde service te geven als in fysieke winkels. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld persoonlijk advies geven over welke configuratie van een MacBook ze zouden moeten kiezen. "Veel mensen weten niet precies wat zij nodig hebben en daar helpen we ze graag mee. Medewerkers kunnen ook producten laten zien. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij accessoires zoals telefoonhoesjes en bandjes voor de Apple Watch. Dit maakt het tastbaarder en persoonlijker."

Later ook voor klantenservice

Amac gebruikt het videobelplatform van Oktium, dat in enkele Europese landen al wordt gebruikt door winkels. Daar bleek dat gemiddeld 40 procent van de videobellers overging tot een aankoop. "Wij zijn hier de eerste in Nederland mee op deze schaal", zegt De Rijk.

Amac testte eerder videobellen met klanten via andere apps en diensten, maar daarvoor moesten mensen hun telefoonnummer of mailadres opgeven of een nieuw account aanmaken. "Mensen vinden het een uitdaging dat ze hun gegevens moeten opgeven en dat ze zelf in beeld zijn."

Het bezoek aan de fysieke winkels van Amac is volgens De Rijk weer hersteld tot het niveau van voor de coronapandemie. "Vanaf het moment dat de lockdowns ophielden, schoot ons winkelbezoek weer omhoog."

Als er veel animo is voor de videobeldienst wil Amac al zijn winkels er mee uitrusten. Later wil het bedrijf mogelijk ook andere afdelingen aansluiten. “Zodat mensen vanaf de pagina’s op onze site over klantenservice of reparaties ook direct kunnen videobellen met die medewerkers. Dat is fase 2, we gaan dit gefaseerd opschalen."

Bright Review: iPhone 13